Безазлена игра седмогодишње девојчице Нике и њеног две године старијег брата Петра, у дворишту породичног имања у очевом завичају, замало је завршила трагично, јер је девојчицу, док су трчали за лоптом, чак два пута ујела змија поскок, најопаснија отровница у Европи.

Све се одиграло пре десетак дана у селу Бјелај, у општини Босански Петровац, када су малишани из Бањалуке дошли у посету деди и баки, у пратњи родитеља, пише Бањалука.нет. Тог 2. септембра, деца су након првог дана у новој школској години боравила у завичају. Пошто воле село и све оно што село и сопствено имање нуди, малишани себи веома лако пронађу неку забаву.

После ручка и пред крај дана Ника и Петар су са фудбалском лоптом кренули низ двориште, поред воћњака, на део дворишта на којем им је отац направио мало фудбалско игралиште. Играјући се лоптом, додавајући је једно другом и трчећи за лоптом деца су, према причи њихових родитеља, нагазила на змију, која је вероватно бранећи се угризла два пута девојчицу Нику за скочни зглоб леве ноге, након чега су брат и сестра престрављени, плачећи и вриштећи, потрчали према кући како би потражили помоћ.

Фото: РТЛ Данас принтскрин

 

Нико од присутних није веровао шта се дешава док нису видели трагове од два угриза поскока, након чега су девојчици крпом подвезали ногу испод колена и истог момента кренули према Дому здравља Босански Петровац како би девојчици била указана прва помоћ.

- Након што смо стигли у Дом здравља у Петровац, чекала нас је спремна дежурна екипа лекара који су пружили Ники прву помоћ и сместили је у кола хитне помоћи, те је уз прикључење на инфузију и у пратњи медицинског особља, једног родитеља и старијег брата, кренула за Бихаћ, са вером да ће јој живот бити спасен - причају родитељи детаље овог догађаја који им је замало могао донети огромну трагедију.

Према њиховим речима, лекар и медицинско особље, као и возач кола Хитне помоћи из Босанског Петровца, такође су јунаци ове приче, јер је свих нешто мање од 60 километара пута до бихаћке болнице возач хитне прешао за непуних 20 минута.

- Ника је цео тај пут у неизвесност, тај пут према Бихаћу где смо очекивали спас, подносила веома храбро, није плакала и слушала је наше и савете медицинске сестре. Чим смо стигли у круг болнице у Бихаћу, упутили су нас на Одељење за инфективне болести, где је наша Ника својом снагом, издржљивошћу и храброшћу, те знањем, опремљеношћу и бригом дежурних лекара и медицинског особља Одељења за инфективне болести, победила поскока и преживела два уједа и убризгавање велике количине змијског отрова, и користимо ову прилику да се захвалимо лекарима и целокупном медицинском особљу Одељења за инфективне болести Кантоналне болнице 'Др Ирфан Љубијанкић' у Бихаћу - рекли су родитељи ове храбре девојчице.

По доласку на Одељење за инфективне болести, лекари су одмах предузели све што је потребно, започели су са терапијама, показали сво своје знање, искуство и ону лекарску људскост и жељу да се спаси живот човека, у овом случају седмогодишње девојчице, која је била у животној опасности и практично су је минути делили од смрти тровањем змијским отровом.

Да је све кренуло како не треба показује и то да је Ника имала лошу крвну слику, посебно тромбоците, што је говорило да је отров озбиљно напао крв. Поред тога, цела лева нога отекла је веома брзо, почела да добија тамно црвену боју, а Ника је почела да повраћа, уз несвестицу и веома повишену телесну температуру те вечери, која је прелазила 39 степени.

Лекари су, након брзих анализа, почели са давањем серума, односно противотрова, и до јутра су девојчици морали да дају чак три дозе серума како би зауставили даље ширење отрова по телу и угрожавање других органа. Та целоноћна борба лекара са опасним отровом поскока, уз Никину храбру подршку и подношење толиког броја инекција, убода, вађења крви, лекова и других терапија, коначно је дала резултат, и ово храбро седмогодишње дете наредног дана било ван животне опасности.

- Брига тих људи у Бихаћу је била нешто посебно. Верујте да не прође 15-20 минута да неко не уђе да провери како је Ника, да јој измери температуру, донесе потребну терапију, да подршку, охрабрење, понуди оброк и било какву другу помоћ. И овом приликом се захваљујем лекарима и медицинарима болнице у Бихаћу. Хвала вам, хвала и свима онима који су били уз нас и подржали нас да издржимо ове за нас веома тешке и мучне дане - испричала је мајка девојчице, Јелена.

Након сазнања да се налази ван животне опасности, лекари у Бихаћу су кренули са даљим терапијама, са циљем да не буде последица по њену ногу која је претрпела чак два уједа, и која је након вишесатног отицања почела да добија и тамну боју, која се срећом за неколико дана повукла. Након пет дана проведених у Кантоналној болници "Др Ирфан Љубијанкић" у Бихаћу, Ника је пуштена на кућно лечење.

БОНУС ВИДЕО:

(МОНДО/Бањалука.нет)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".