Песма "Видовдан" важи за једну од главних на свим весељима, а иако је прво требала да припадне певачици Весни Змијанац, овај хит отпевала је Гоца Лазаревић.

Фото: АТА имагес

 

Гоца Лазаревић своју каријеру започела је пре 46 година, а 1989. године отпевала је песму „Видовдан“ која је обележила њену каријеру.

Након што је песма изашла, уследиле су велике турнеје по целом свету.

„Мој бивши супруг Милутин Поповић Захар је те 1989. правио компилацију нових песама поводом 600 година од Косовске битке. Песма „Видовдан“ је била намењена Весни Змијанац. Чим сам је чула, закукала сам колико је добра. Међутим, Весна није хтела да је сними, јер је у то време била најпопуларнија у бившој Југославији и плашила се да се не замери другим народима. На крају сам је отпевала ја и поносна сам због тога. Волим све народе, али ја сам Српкиња и дичим се тиме“, изјавила је Гоца.

Фото: Н. Фифић

 

Певачица је за поменуте медије истакла да је ове песма настала по жељи покојног партијарха Павла.

„Он је лично од Захара затражио да напише и компонује песму поводом шест векова од Боја на Косову. Данас је певају сви – од забавњака, преко поп музичара, до класичних. Радо је изводе и руски певачи и хорови, као и Грци и Румуни. Чује се и у Перуу и на Куби. Готово да нема већег скупа на коме се хорски не пева. Може се слободно рећи да је „Видовдан“ друга химна српског народа, ма где се он налазио. Српском народу нико не може да ‘отме’ Косово. Не може и никада неће. Косово и Метохија је за Србе много више од симбола и од наше историје. Баш као што каже стих: ‘Куд год да кренем, теби се враћам поново, ко да ми отме из моје душе Косово!'“.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".