Према Шиву Керију, аутору књиге "You Can Win" неуспеси се најчешће догађају из једног од седам разлога. Харви Меки, аутор бројних књига на ову тему и пословни говорник, каже да нас сваки од тих неуспеха може научити нечему вредном те да нам може показати како да избегнемо замке које воде до неуспеха.

У наставку текста побројани су најчешћи проблеми који узрокују неуспех, као и њихова потенцијална решења.

1. Недостатак упорности

Већина људи не успева не зато што им недостаје знања или талента, већ зато што су одустали. Важно је запамтити две речи: упорност и отпор. Истрајте у ономе што се мора учинити и одуприте се ономе што не треба учинити. Испробајте нове приступе. Упорност је важна, али понављање истих активности увек изнова, надајући се другачијем, бољем, исходу идући пут, вероватно вас неће приближити циљу. Погледајте шта сте све направили прошли пут што вас је довело до неуспеха и научите да избегнете те замке које вас тамо воде. Напредовање подразумева стално прилагођавање на новонастале ситуације и исправљање или промену тактике која вас води до циља.

Фото: Профимедиа

 

2. Недостатак уверења

Људи којима недостаје уверење иду средином пута. Али шта се догађа насред пута? Бићете прегажени. Људи без уверења иду заједно како би се подржавали јер им недостаје самопоуздања и храбрости. Они се прилагођавају другима како би били прихваћени, чак и кад знају да је то што раде погрешно. Одлучите шта вам је важно. Ако је нешто важно, онда се то треба учинити на прави начин. Тако ће ваша страст и жеља за успехом бити видљива свакодневно, па чак и у најмањим задацима које обављате. У реду је сарађивати, али није у реду компромитовати своје вредности - никад.

3. Рационализација

Добитници могу да анализирају, али никада не рационализују. Губитници рационализују и имају књигу пуну изговора којима објашњавају своје неуспехе. Промените перспективу. Не сматрајте сваки неуспешан покушај неуспехом. Мало људи успева покушавајући нешто да учини први пут. Већина нас своје циљеве постиже само упорношћу и вољом да пробају опет и опет, сваки пут поново. А након што у нечему не успете, проверите зашто, анализирајте своје кораке и направите бољу стратегију за идући покушај. 

4. Одбацивање прошлих неуспеха

Неки људи живе и уче, а неки само живе. Кад човек има прави став, неуспех је учитељ. Мудри људи уче на својим грешкама, а искуство је назив који дају својим прошлим грешкама. Следећи пут се потрудите да боље дефинишете проблем. Анализирајте ситуацију - шта желите да постигнете, која је ваша стратегија, зашто није успела? Јесте ли сагледали проблем и потенцијална решења из свих углова? Ако вам је потребан новац, имате више могућности од повећања прихода. Такође можете да смањите трошкове. Размислите шта заиста покушавате да учините и који су ваши циљеви.

Фото: Депозитфото

 

5. Недостатак дисциплине

Свако ко је постигао нешто вредно никад то није успео без дисциплине. Дисциплина захтева самоконтролу, жртву и избегавање сметњи и искушења. То значи остати концентрисан и фокусиран на прави циљ. Такође, битно је бити реалан, а не перфекциониста. Можда да имате идеализовану визију како ће успех изгледати и како ћете се ви осећати кад га постигнете. Иако то може да буде мотивација, можда није реална. Кад постигнете тај успех, неће вам сви други проблеми одједном нестати нити ће се све одједном у вашем животу сложити као слагалица. Решавајте једно по једно, усмерено и концентрисано.

6. Мањак самопоуздања

Мањак самопоуздања је недостатак самопоштовања и осећаја властите вредности. Људи којима недостаје самопоуздања непрестано покушавају да пронађу себе, уместо да од себе створе особу која желе да буду. Немојте се етикетирати. Можда нисте успели, али нисте неуспешни све док не престанете да покушавате да остварите своје циљеве. Замислите себе као некога ко још тежи циљу и биће вам лакше да будете истрајни и стрпљиви код остварења својих циљева.

7. Фаталистички став

Фаталистички став спречава људе да прихвате одговорност за свој животни положај. Успех и неуспех приписују срећи. Они се 'предају судбини', сматрајући да ће се, без обзира на уложени труд и жељу, на крају догодити то што им је судбина наменила. Сваки дан требате да се погледате у огледало и сам себи кажете: Ја контролишем своју будућност и своју судбину. Можда немате контролу над сваким делом свог живота, али имате више контроле него што мислите и сами сте одговорни за своју срећу и успех, или несрећу и неуспех.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".