Не пристајте не компромисе, нека ваша косе буде онаква какву желите...


Као што се сећате, прошле сезоне се носио боб. Многе жене су скратиле косу, биле задовољне пар месеци, а потом кренуле да запомажу за старом дужином.

Поново је у моди дуга коса, а ми ћемо вам помоћи да што пре стигнете до тог циља. Само замислите себе са дугом косом и крените ка том циљу одлучним корацима. У просеку, коса расте мало мање од сантиметар сваког месеца. То значи следеће, од дечачки кратке фризуре до богатих увојака вам је потребно две године. Коса расте брже током топлих месеци у години. Свака влас расте од три до пет година. То се зове анагена фаза.

Потом мирује неколико месеци, отпада, а на њеном месту израста нова влас. Коса отпада када достигне дужину од 40 до 75 цм, зависности од типа косе. Већина жена има проблем што њихова коса неће да прерасте одређену дужину. истина је да неке косе расту брже, а неке спорије, али је на вама да учините све да јој омогућите да употреби своју пуну снагу.

Фактори који утичу на раст косе су:

Фото: Профимедиа

 

Неадекватна нега: Сува, оштећена коса је склонија ломљењу.

Претерани третман: Редовно стилизовање врелим апаратима (фен/преса/фигаро), истањује длаку и оштећује крајеве власи.

Стрес: Хормони стреса кортизол и адреналин могу да доведу до проређивања и губитка косе. 

Загађење: Повећано загађење ваздуха утиче на здравље самог скалпа и оштећење фоликула длаке. 

Исхрана: Недостатак хранљивих супстанци, поготово витамина из групе Б доводи до појаве слабе, крхке власи.

Генетика: Губљење косе по одређеном принципу (шаблону) или хормонски дисбаланс је нешто што врло лако можете наследити.

Како да ми коса порасте дужа?

Фото: Профимедиа

 

Правилно се храните: Да би коса расла својом максималном брзином, конзумирајте храну која је богата:

Сложеним угљеним хидратима: Они су есенцијални у пружању енергије која би требало да претвори протеин у ћелије косе. Добри извори су цела зрна житарица, воће, поврће, орашасто воће и семенке. 

Протеини: Власи су углавном сачињене од протеина који се зове кератин. Јака протеинска исхрана појачава размножавање ћелија и ојачава власи у самој фази израстања, док су још слабе. Једите пуно рибе, пилећег и ћурећег белог меса, јаја и пасуља.

Биотин: Ово је витамин Б који разлаже протетине и угљене хидрате у градивне елементе власи, тако да је важно да и њега имате у довољним количинама. Наћићете га у жуманцету, авокаду, орашастом воћу и квасцу.

Цинк: Цинк је веома важан за обнову ћелија и његов мањак води до стањивања длаке. Добри извори цинка су јагњетина, говедина, шкољке и млеко.

Пробајте да користите суплементе: Руку на срце, коса није потребна организму да би добро функционисао. Зато он прави листу приоритета и хранљиве материје прво распоређује на витална места. У том процесу коса често остане ускраћена. Појачајте унос хранљивих материја одговарајућим таблетама које су намењене поспешивању раста косе. У већини случајева у питању је коктел горе наведених састојака. Можете их наћи у већини апотека.

Како да ми коса расте здравија?

Фото: Профимедиа

 

Здрава коса иде из корена. Зато није важно да се превише концентришете на специјалне третмане, паковања и крајеве, они су већ мртви. Уместо тога, почните од почетка. Размишљајте о томе како је ваша кожа главе у ствари врт у коме расте коса. Да би у врту расле здравље биљке, морате пажње посветити самом земљишту. Сува кожа главе никако није од помоћи. Третирајте скалп, као и што третирате кожу лица: потребна му је влага, хранљиве материје и редовно и темељно чишћење. Приликом прања масирајте кожу главе, тако убрзајте крвоток и поспешите регенерацију ткива. Знак да са кожом главе нешто није у реду су свраб, перут и осећај пецкања приликом фарбања.

Како да што брже превазиђем лоше шишање?


Нешто што нећете желети да чујете је – додатно се ошишајте. (Ружна) истина је да је то једино право решење. Ако сте незадовољни фризуром, нећете чак моћи ни да се стилизујете. Да бисте избегли нову катастрофу, фризеру однесите слике да фризуром коју желите да добијете. Потрудите се се ошишате тако да ће коса добро изгледати и када фризура израсте. Лакше ће вам бити да одржавате фризуру и изгледаћете уредније. Такође, скраћивање косе на сваких шест недеља је важно да бисте задржали здрав и свеж изглед. Привремени нежељени стајлинг можете украсити тракицама, шналицама и машнама.

А шта ако ми коса опада?

Фото: Профимедиа

 

Тржише производа за косу је просто полудело за препаратима који ће спречити проређивање косе и њено опадање. То само показује да доста људи има тај проблем. Нормално је да коса опада. То се дешава постепено (губимо око 100 власи дневно) и појачано је током јесени или пролећа. Ако вам коса опада у праменовима, дебљим или тањим, аларм је већ почео да звони. Обратите пажњу на ниво стреса којем сте изложени, могућу лошу исхрану или хормонски дисбаланс. Опадање косе све више погађа и млађе жене, а неопходно је гађати проблем из свих углова: нега коже главе, саме власи и радовно узимање суплемената.


Како се се опоравим од губитка косе током трудноће?


Повећан ниво естрогена током трудноће утиче на то да се влас дуже задржава у фази раста, па коса изгледа гушће док сте у другом стању. Када је беба роди, те власи отпадну у једном таласу утичући на то да коса изгледа ређе. То опадање заиста може да изгледа застрашујуће у првом тренутку, али вас уверавамо да ће то стати и да ће нове власи почети да расту поново. Погледајте све мајке око себе, ни једна није ћелава. Тој осећај је доста субјективан. Бржи раст можете стимулисати тако што ћете масирати скалп свако јутро пре шампонирања.

Како да подебљам танку косу?


Ретка коса се разликује од оне која опада. Свака појадиначна танка влас даје утисак ређе косе, чак иако некада имате и више самих власи бројчано од других особа. Најбоље би било да добијете више волумена у коси коју већ имате. Прво, шампонирајте је два пута. Свака длака има своју лојну жлезду, па је неопходно да длаку у потпуности очистите. И мали остатак масноће утицаће на то да коса изгледа слабије и ређе. Друго, користите производе без сулфата да бисте избегли оштећење фрагилних, тананих власи. 

(Elle)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".