Михаило Миша Јанкетић, легендарни глумац који је оставио неизбрисив траг у југословенској кинематографији, и сам је имао живот који се ретко виђа на филмском платну.

Фото: Н. Фифић

 

 

Поред свих недаћа које су га снашле од малих ногу, нашао је снагу да иде даље и да се бори са бољу будућност, ни не помишљајући да ће постати једна од наших најистакнутијих уметника. Иако са нама није већ 4 године, његове лекције о љубави се добро памте и препричавају.

Глумац Михаило Миша Јанкетић у дугогодишњем је био у браку са Свјетланом Кнежевић, глумицом и балерином, од које је старији 12 година.

Миша је у једној емисији неколико година пре него што је умро испричао једну анегдоту о љубави.

Фото: Архив Борбе

 

 

- Затечен неделикатним питањем, рекао сам јој: “Слушај, после толико времена и толико деце, девојко… Да ли волим своју жену? Не знам. Не знам да ли волим своју жену, али знам да бих тешко без ње могао да живим”.

Иначе, Михајло је са Свјетланом имао четворо деце. Марко и Милица Јанкетић кренули очевим стопама, Ива (данас Ћирић) је балерина попут маме, а Радомир Јанкетић изабрао је сасвим другу професију - он је полицајац. 

 

 

Њихова љубавна прича почела је у Сарајеву, упознали су се када ју је Миша тешио због раскида са тадашњим изабраником, не слутећи да ће баш они на крају заљубити једно у друго и живети деценијама у великој љубави, те добити чак четворо деце - Иву, Милицу, Марка и Радомира.

- Свјетлана је била врло млада када смо се срели у Сарајеву. Имала је 16, а ја 28 година. Била је веома лепа девојчица. И дан-данас је лепа. Била је заљубљена у другог младића. Тада сам био зрео човек, доста рано сам деловао ауторитативно. Хтео сам брже да остарим. Они су се разишли, па сам је тешио. Говорио сам јој се се не секира, да ћу се, када буде одрасла, оженити њом. Баш је тако било. Кад је имала 22 године, отишао сам у Сарајево, узео је и оженио. Одржао сам обећање. Истина, у међувремену је било неких малих песмица и неких писама, јер она је тад учила балетску школу у Санкт Петерсбургу, у Лењинграду, а ја сам био овде, па смо се мало дописивали. И, ето, тако, и ту прође 40 година, малтене - испричао је Миша Јанкетић пре неколико година за домаће медије.

 

 

Миша Јанкетић је истакао једном приликом да мисли да се најбоље снашао у представама: „Прљаве руке“, „Кад су цветале тикве“, „Трамвај звани жеља“, „Колубарска битка“ и „Кај сад“. Захваљујући свом послу, пропутовао је пола света. Са друге стране, његову маестралну улогу у серији "Породичном благу" обожава и данашња омладина.

 

 

Занимљиво је да је каријеру прво започео као певач. А већ са 2 година има је путујуће позориште, те је често наступао са својим вршњацима.

Завршио је Прву мушку реалну гимназију 1956, а затим је уписао књижевност. Убрзо је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију где је 1962. дипломирао глуму.

Фото: Предраг Митић

 

 

Међутим, поред свих успеха, увек му је на првом месту била породица. Сматрао је да је требао да буде строжи према деци, али желео је да им пружи све оно што је њему било ускраћено.

БОНУС ВИДЕО: