Дизел ће због повећања акциза за осам одсто уместо 204 динара по литру од 1. октобра коштати око 210 динара, а цена бензина ће са 189 порасти на 195 динара, рекао је стручњак за енергетику Небојша Атанацковић.

Атанацковић је рекао да акцизе од фебруара 2021. године нису усклађиване са акцизним календаром, односно повећаване, већ су повремено смањиване у различитим износима до око 15 одсто.

- На основу повећања акцизе и пореза дизел би по усвајању закона требало да кошта око 210 динара по литру, а бензин 195 динара - рекао је Атанацковић за Бету.

Влада Србије усвојила је пре два дана Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, којим је предложено повећање акциза на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за осам одсто. Тај закон ће се примењивати од 1. октобра 2023. године, с тим да је за део одредби предвиђена каснија примена.

У образложењу предлога је наведено да ће повећање акцизе, као посебног пореза, повећати буџетске приходе за око четири милијарде динара до краја 2023. године.

Атанацковић је рекао да је одлагање повећања акцизе око две године утицало да инфлација не буде још већа, а да ово повећање неће утицати на њено смањење, напротив може изазвати ланац поскупљења.

Додао је да се нада да цена нафте на светском тржишту неће расти, што би додатно подигло цена нафтних деривата.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: