Канађани су били бољи ривал током читаве утакмице, али треба напоменути да су судије имале неколико дискутабилних одлука. Прво је искључен канадски бек Дилон Брукс, а мање од минут касније и прва звезда словеначког тима Лука Дончић због две техничке. 

Најзаслужнији за тријумф северноамеричког тима био је сјајни
Шај Гилџос-Александер који је убацио 31 поен и ухватио 10 скокова, а друге стране у словеначкој екипи најбољи је био Лука Дончић који је до искључења, 6:37 до краја утакмице, уписао 26 поена. 

Подсетимо, кошаркаши Србије обезбедили су пласман у полуфинале Светског првенства у кошарци фантастичном утакмицом против селекције Литваније. "Орлови" су славили у том мечу резултатом 87:68, а екипу је предводио расположени Богдан Богдановић који је убацио 21 поен. 

Капитен репрезентације Србије је поред запажене нападачке улоге, имао и четири скока и три асистенције. Осим Богдана, у нашој екипи двоцифрени су били и Филип Петрушев (17 поена, шест скокова и две асистенције) и Стефан Марковић који је убацио 11 поена. 

Фото: ФИБА Баскетбалл

 

Други полуфинални пар чине САД и Немачка, која је данас славила у неизвесној утакмици против Летоније. У екипи "панцера" најбољи је био Франц Вагнер који је дао 16 поена уз осам ухваћених скокова и три асистенције. У пораженој екипи истакли су се Артурс Жаргас који је постигао 24 поена и Давис Бертанс са четири поена мање.

Полуфинални дуели су на програму у петак, 8. септембра, у два термина. Први ће на терен од 10.45 изаћи репрезентације Србије и Канаде, док ће у поподневном термину од 14.40 снаге одмерити Америка и Немачка. 

Финале је на програму у недељу, 10. септембра од 14.40 часова, а ми се надамо да ћемо наше кошаркаше гледати у борби за злато.

Србија на Олимпијским играма

Победом Канаде над селекцијом Словеније, Србија и Немачка остале су једине две европске селекције на Мундобаскету и самим тим оствариле су директан пласман на Олимпијске игре које се следеће године одржавају у Паризу.

БОНУС ВИДЕО:

"НИСМО МНОГО ПРИЧАЛИ У ЈАВНОСТИ": Милутинов после пласмана у полуфинале СП

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".