У међународној акцији коју воде Министарство унутрашњих послова Србије и Безбедносно-обавештајна агенција (БИА) у координацији са Европолом, на једрилици у Атлантском океану заплењено је 2,7 тона кокаина, више од пола милиона евра, а шест особа је ухапшено, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

Кокаин је био упакован у гомилу појединачних пакетиц́а који су били у више спортских торби. Једрилицом су управљали један украјински и један чешки држављанин. Заустављен је у шпанским територијалним водама.

Организатор је 70-годишњи Србин
У Србији су организатор злочиначке групе, седамдесетогодишњи С.К., и још тројица осумњичених - Н.С. (1988), Н.С. (1980) и Б.К. (1983).

Како преносе српски медији, ухапшени 70-годишњи организатор картела је Слободан Костовски. Иначе, побегао је из затвора у Бразилу и за њим је расписана црвена Интерполова потерница. Приликом хапшења покушао је да пружи отпор, али га је полиција брзо савладала.

Блиц пише да је, док је био на црвеној потерници, уредно живео у свом стану у ширем центру Београда, на Палилули, и путовао по свету са лажним пасошем. Иначе, рођен је у Новом Пазару, а био је пријатељ Жељка Ражнатовиц́а Аркана.

Према тренутно доступним информацијама из истраге Слободан Костовски је за пут око света користио лажни хрватски идентитет. Наиме, Костовски је био на црвеној Интерполовој потерници јер је побегао из бразилског затвора.

Истражитељи су уверени да управо Костовски и његови људи стоје иза шверца 2,7 тона кокаина заплењеног пре неколико дана у Шпанији, што је данас званично саопштио Европол. Након договора у Хрватској, настављени су преговори о испоруци лекова у Словенији. Све су то тајно пратили истражитељи.

Уз Костовског, у Србији су ухапшени и Никола Стојадиновиц́ (35), Небојша Субина (43) и Бојан Копитовица (40). Истрага о организованој криминалној групи за коју се сумња да је води Костовски покренута је у јануару 2022. године због сумње да је шверцовала кокаин из Јужне Америке у земље Европске уније.

Заплењен новац, скупи аутомобили, сатови...
У акцији је заплењено више од 550.000 евра. У акцији су координисано учествовале полиције Хрватске, Шпаније, Бразила, Француске, Пољске, Португала и Словеније, као део оперативне групе Балкански картел.

Ухапшено је укупно шест мушкараца (четири на територији Србије, а двојица на једрилици) и претресено 15 станова, а поред кокаина и новца, два возила високе класе, скупоцени сатови, електронска опрема и мобилни телефони. су конфисковани.

У оквиру финансијске истраге блокиран је велики број банковних рачуна и имовине. Сумња се да је ова организована криминална група једрилицама превозила кокаин из Јужне Америке, а пошиљке су слате помоц́у шифроване комуникационе платформе, саопштио је МУП Србије.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: