У августу ове године имали смо смену скоро свих годишњих доба, од октобарских ноћи до врелих јулских дана. На самом почетку имали смо неколико јачих олуја које су погодиле нашу земљу и регион. Након тога од 8. августа било је и пар јесењих дана, када се минимална температура у вишим пределима спустала чак до 3°Ц, док је максимална била око 25 степени, пише метеоролог Иван Ристић.

Убрзо је уследио и пријатнији период са температуром око летњих 30 степени или мало изнад тих вредности. Половином августа утицај Афричког антициклона све је више јачао, подизао температуру и изазвао нови топлотни талас. Жива у термометру у неким градовима у Србији достигла је пуних 39 степени. Тај топлотни талас се завршио, нешто свежији ваздух стигао је на Европско тло и уз дестабилизацију атмосфере спустио температуру за неколико степени. Иако је још увек топло и спарно, знатно се лакше дише ових дана.

- Иако према метеоролошким критеријумима крај августа значи и крај лета, неће заиста бити тако. Већ у прва три септембарска дана очекујемо претежно ведро време, доста сунчаних интервала и без падавина. Ветар ће бити слаб, источни и југоисточни. Најнижа температура биће у интервалу од 13°Ц до 19°Ц, највиша дневна у петак од 26°Ц до 29°Ц, за дане викенда од 28°Ц до 32°Ц - стоји у прогнози.

У понедељак, 4. септембра пролазно наоблачење ће донети кишу и освежење, али неће бити јаких олуја и обилнијих пљускова. Минимална температура од 15°Ц до 19°Ц, током дана од 24°Ц до 27°Ц. Ветар ће бити у скретању на појачан северозападни, јак у Војводини и на истоку земље.

- У уторак, 5. септембра очекујемо више сунчаних интервала. Дуваће северни и северозападни ветар, појачаним интензитетом на истоку земље. Минимална температура од 12°Ц до 16°Ц, максимална од 25°Ц до 29°Ц - најављује Ристић.

Од среде, 6. септембра па до краја прве декаде септембра претежно сунчано и топлије. Температура ће бити у постепеном порасту и крајем следеће недеље минимална ће се кретати од 14°Ц до 19°Ц, максимална од 28°Ц до 32°Ц.

У другој декади септембра смена сунца и облака који могу донети пљускове кише, температура у постепеном мањем паду и биће мало изнад нормале за другу декаду септембра, јутарња од 12°Ц до 16°Ц а највиша дневна од 25°Ц до 29°Ц.

- Ове године лето то јест летње температуре у већем делу Европе потрајаће до краја календарског лета и почетка јесени, која ове године долази 23. септембра. Поларни вортекс се полако формира изнад Артика али је још увек слаб услед чега лакше може доћи до спуштања артичког ваздуха на југ. У другој половини септембра очекује се и први прилив тог хладног артичког ваздуха у северну Европу и Русију што ц́е у тим земљама истовремено означити крај лета и почетак јесени. Са календарским доласком јесени у нашој земљи доћи ће такође до продора хладног ваздуха из северне и средње Европе код нас који ће условити наоблачење, кишу појачан северозападни ветар и осетнији пад температуре - пише метеоролог.

- Нулта изотерма биће на 2000 м надморске висине тако да се провејавање првог снега може очекивати на Копаонику. Јутарња температура после разведравања биц́е између 5°Ц и 10°Ц, а највиша дневна температура у овом периоду кретац́е се од 15°Ц до 20°Ц, што ц́е бити испод просечних вредности за ово доба године. Дакле у трећој декади септембра прелазимо на слојевито облачење и топлију гардеробу - закључује Ристић.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: