Како је потврђено Танјугу у адвокатској канцеларији која је бранила Симатовића, он је данас стигао у Србију због лошег здравственог стања и како би се лечио у својој земљи.

Симатовић и Јовица Станишић осуђени су на казне од по 15 година за учешће у удруженом злочиначком подухвату, које је довело до злочина у Бијељини, Зворнику, Босанском Шамцу, Добоју, Санском Мосту, Трнову.

Жалбено веће је преиначило првостепену пресуду којом су били осуђени на казне затвора од по 12 година као помагачи а не и учесници УЗП.

Фото: Танјуг/АП

 

Веће је закључило да је постојао удружени злочиначки подухват и да му је заједнички злочиначки циљ био присилно и трајно уклањање већине несрба из великих делова Хрватске и Босне и Херцеговине путем почињења убиства, депортације, нехуманих дела (присилно премештање) и прогона, како се терети у оптужници.

Жалбено веће је утврдило да су Станишић и Симатовић одговорни као припадници удруженог злочиначког подухвата за злочине које су разне српске снаге починиле 1992. у Босни и Херцеговини, у Бијељини, Зворнику, Босанском Шамцу, Добоју и Санском Мосту.

Такође за злочине почињене 1995. у Трнову и Санском Мосту, као и за убиство почињено у Даљској Планини у Хрватској у јуну 1992.

Фото: Танјуг/АП

 

У казне затвора Станишићу је урачунато 2634 дана које је провео у притвору , а Симатовићу 3.048 дана проведених у притвору.

То је била последња жалбена пресуда о примарним кривичним делима из предмета започетих пред МКСЈ.

БОНУС ВИДЕО:

БРИТАНСКИ СФОР ДОВОЗИ АЛ КАИДУ У БОСНУ: Долазак Муџахедина у Зеницу 1993.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".