Међународни стручњаци открили су да је пиво богато благотворном мешавином једињења потребних за добро здравље црева - за које се верује да побољшавају здравље срца и имунитет. Утврђено је да је делотворније од пробиотика када се пије у умереним количинама.

Пробиотици су храна са живим микроорганизмима са наводним здравственим предностима. Укључују ким;и, комбуху и кефир – популарне код генерације Z. Други примери укључују сир и јогурт.

После спроведеног истраживања научници су рекли: - Као етаблирано ферментирано пиће, пиво је богато многим есенцијалним аминокиселинама, витаминима и биоактивним материјама које су укључене у регулацију многих људских физиолошких функција. Полифеноли у сладу и хмељу пива такође су важна активна једињеса који делују у оба смера на микробиом црева. Због састава и присуства микроорганизама неке његове компоненте имају сличне или чак веће учинке од пробиотика.

Фото: Профимедиа

 

Студија објављена у часопису Frontiers in Nutrition, заложила се за "биоактивне пивске материје" које ће се касније користити за здравствене добробити.

У рецензији су навели:

- Комбинујући ове резултате студија на људима и животињама, умерена конзумација пива има благотворан учинак на имунолошки систем у поређењу са стањима злоупотребе алкохола или апстиненције. Кад се конзумација алкохола контролише у сигурним границама, комбиновани учинци алкохола и осталих компоненти метаболизма на цревну флору заслужују свеобухватнију анализу - пише британски Сан.

БОНУС ВИДЕО: