Ако вам се упали сигнална лампица за кочнице на инструмент табли аутомобила, то је знак да нешто није у реду. А ако остане да светли дуже време, обавезно би требало да посетите аутомеханичара.

Шкрипање кочница други је симптом. Ако се то непријатно звучно упозорење појави и не престаје, време је да потражите број мајстора. Велика је вероватноћа да су вам се кочионе плочице излизале.

Ако вам се учини да вам је осећај приликом притиска педале кочнице превише мек, то такође може бити последица излизаних плочица, али и неисправног главног кочионог цилиндра или цурења уља за кочнице.

Када вам се при кочењу деси да аутомобил заноси у једну страну, то може да буде последица тога што једна кочиона чељуст има снажнији притисак приликом кочења. Постоји вероватноћа да је то последица оштећеног кочионог црева.

Фото: Јутјуб принтскрин/Online Auto Parts, Профимедиа

 

Уколико се у аутомобилу јави непријатан мирис у коме можете да препознате "арому" метала, једна могућност је да се ради о квачилу, а друга да је он повезан са кочницама. Изађите из аутомобила и пробајте да утврдите да ли се ради о кочницама, за шта је довољно да се сагнете код сваког точка и употребите чуло мириса.

Ако су у питању кочнице, вероватно је да се једна од њих заглавила, па у том случају није паметно наставити са вожњом. Једна од могућности је да сте заборавили до краја да спустите ручну кочницу, па ако је то у питању, спустите је и сачекајте мало да се кочнице охладе.

Вибрације и спорије "примање" кочница знак су дотрајалости кочионих плочица. Додатни узрок вибрација може бити и деформација диска.

У свим поменутим случајевима најбољи савет је да не чекате дуго него да позовете механичара!

БОНУС ВИДЕО: