Međunarodni stručnjaci otkrili su da je pivo bogato blagotvornom mešavinom jedinjenja potrebnih za dobro zdravlje creva - za koje se veruje da poboljšavaju zdravlje srca i imunitet. Utvrđeno je da je delotvornije od probiotika kada se pije u umerenim količinama.

Probiotici su hrana sa živim mikroorganizmima sa navodnim zdravstvenim prednostima. Uključuju kim;i, kombuhu i kefir – popularne kod generacije Z. Drugi primeri uključuju sir i jogurt.

Posle sprovedenog istraživanja naučnici su rekli: - Kao etablirano fermentirano piće, pivo je bogato mnogim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i bioaktivnim materijama koje su uključene u regulaciju mnogih ljudskih fizioloških funkcija. Polifenoli u sladu i hmelju piva takođe su važna aktivna jedinjesa koji deluju u oba smera na mikrobiom creva. Zbog sastava i prisustva mikroorganizama neke njegove komponente imaju slične ili čak veće učinke od probiotika.

Foto: Profimedia

 

Studija objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, založila se za "bioaktivne pivske materije" koje će se kasnije koristiti za zdravstvene dobrobiti.

U recenziji su naveli:

- Kombinujući ove rezultate studija na ljudima i životinjama, umerena konzumacija piva ima blagotvoran učinak na imunološki sistem u poređenju sa stanjima zloupotrebe alkohola ili apstinencije. Kad se konzumacija alkohola kontroliše u sigurnim granicama, kombinovani učinci alkohola i ostalih komponenti metabolizma na crevnu floru zaslužuju sveobuhvatniju analizu - piše britanski San.

BONUS VIDEO: