Петар Божовић је један од омиљених домаћих глумаца. Данас слави 76. рођендан. Иако не воли превише да прича о свом приватном животу, пре извесног времена је у једном интервјуу први пут открио детаље о себи за које је мало ко знао.

- Живео сам у Земуну док ми мајка није умрла, а то се десило брзо, тако да се мајке скоро и не сећам. Мој отац, незадовољан условима у немачком логору, наставио је да робија и на Голом отоку. Тако брат и ја остадосмо у дому за ратну сирочад на Сењаку. У посете су ми долазили баба, тетке и ујаци док ме нису прихватили, па сам неко време био у колективном стану. Онда су и ујаци отишли на Голи оток, а ја поново у дом док ме моја баба, тетка Вида Влаховић није узела и одвела у Колашин. Мој брат је остао у сиротишту и мислим да ми никад није опростио, као да сам ја био крив што сам изабран - испричао је Божовић у емисији "Балканска улица".

Са непуних четрнаест година поново је дошао у Београд, код оца који је у међувремену одслужио свој политички грех и оженио се по други пут. Међутим, није се Петар баш најбоље ту снашао, а и са факултетом је било, како понекад вели, "повуци-потегни".

Фото: Петар Милошевић

 

 

Да би удовољио оцу уписао је права. Његову рану младост обележило је и то што је после неких личних ломова одбегао у Париз не знајући ни куд заправо иде, ни шта ће да ради. После лутања и споља и изнутра, каже, вратио се одлучан да заврши ако треба и три факултета, те је на Филолошком уписао италијански и шпански, апсолвирао, а потом се обрео и на Академији драмских уметности.

Међутим, једна трагедија је променила све и од ње се никад није опоравио.

- Моја прва љубав из гимназије, која се наставила и на факултету, погинула је. Мира Пешић. Била је дивна девојка. Ишла је паралелно и у гимназију и у балетску школу. Било је страшно преживети њену смрт. Чак ми је и сећање тешко. Касније сам је често сањао, па и дан-данас... Када се пробудим, као да је жива... па се чудим што је нема ту поред – рекао је Петар.

Петар Божовић истиче да је после тога отишао у Париз и где је покушао да пронађе утеху.

Фото: В. Данилов

 

 

Славни глумац се осврнуо и на гласине да је преотео љубав Орсону Велсу.

- Оженио сам се глумицом Марином Кољубајевом. То је била љубав из представе “Сладострасници Карамазови” нашег професора Предграга Бајчетића у Атељеу 212. Брак са Марином се завршио јер није хтела да роди друго дете. Абортирала је. А ја сам хтео велику породицу. То су једноставно биле две концепције. Нажалост, тако је било.

- Нисам преотео Олгу Палинкаш Орсону Велсу, пусти ме тога! Никада никога ни од кога нисам преотимао. Био сам са Олгом једно десет година, живели смо у Лос Анђелесу, Београду, Загребу... Онда је дошао рат, а љубави за време рата успевају само у лошим америчким филмовима – рекао је својевремено глумац за Блиц.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".