Наша позната глумица Јелена Жигон остала је упамћена по маестралној глуми и таленту који се поседује мали број глумаца на домаћој глумачкој сцени.

Она је рођена је 3. новембра 1933. године у Београду. Јелена је у својој 85. години преминула у Београду пре 4 године. Иза себе је оставила много великих улога и двоје деце, ћерку Ивану, која се такође бави глумом и сина Николу Жигона.

Никола Жигон је рођен 13. јула 1958. године у Љубљани. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек сликарство у класи професора Моме Антоновића.

Бавио се цртежом, који сматра најважнијом ликовном дисциплином, видео артом и инсталацијом, а од 2000. године посвећује се сликарству.

Својим радом се прославио не само у Србији већ и у целој Европи. Излагао је у Паризу, Београду, Минхену, Тивту, Нишу и многим другим градовима. Члан је УЛУС-а и ексклузивни члан Пром галерије у Минхену од 2002. године.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikola Zigon (@nikolazigon)

Преко 300 Николиних дела налази се у приватним колекцијама, широм Европе и Америке, и сталној поставци музеја Wruth у Минхену. Живи и ствара у Београду.

 

Након проведеног дела живота у Љубљани, са родитељима се преселио у Београд где је одрастао у породичној кући на Сењаку. Иако је непрестано био уз чувене глумце, оца Стеву Жигона и мајку Јелену, и добар део детињства са њима проводио у позоришту, није се определио за глуму, већ за сликарство којим се почео бавити тек након тридесете године живота.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".