Након више дојава грађана дошла је и службена потврда: у мору код Корчуле налази се најмање пет јединки зубатих китова, уљешура, који су у овом делу Јадрана веома ретки.

Китови уљешари живе на дубинама од око једног километра, јавили су из Плавог института уз напомену грађанима и туристима да животињама не прилазе и не узнемиравају их.

- Анализом снимака опажања код Корчуле које су нам послали грађани утврдили смо да се не ради о великом киту (Балаеноптера пхyсалус), већ о групи од најмање пет уљешура (Пхyсетер мацроцепхалус). С обзиром на то да се ради о животињама које иначе обитавају у подручјима дубине преко 1.000 метара, у Јадрану им прети опасност од насукавања и угинућа -, упозорили су из института.

Ретку, али редовну присутност уљешура у Јадрану стручњаци бележе само помоћу уређаја за снимање звука у дубоком јужном делу Јадранског мора и у близини Отрантских врата, преноси Индеx.хр.

- На жалост, у већини случајева посета уљешура средњем и северном Јадрану завршавала је насукавањем и угинућем јединки из опажених група, углавном с италијанске стране Јадранског мора -, упозорава се у саопштењу.

Последњи пут уљешури у Јадрану примећени су у близини Ровиња у августу 2016. када су три одрасле јединке боравиле у овом подручју неколико дана.

БОНУС ВИДЕО: