Више хиљада људи евакуисано је у суботу из својих домова на шпанском острву Тенерифе пошто је пожар који бесни на северу острва остао ван контроле, али је пламен до сада избегавао главна туристичка подручја.

Службе за хитне случајеве Канарских острва саопштиле су да је више од 26.000 људи евакуисано до суботе поподне, према привременим проценама, што је нагли пораст са 4.500 у петак. Сада је погођено око 11 градова.

Жестоки пламен осветлио је ноћно небо током ноћи, а у суботу су примећени хеликоптери како бацају воду на делове у близини кућа где се дим издизао у ваздух, преноси Ројтерс.

Пожар је избио у среду у планинском националном парку око вулкана Теиде – највишег врха Шпаније – усред топлог и сувог времена.

 

 

Више евакуација наложено је у суботу ујутро због погоршања времена током ноћи, укључујући пораст температуре и јачи вјетар, рекао је регионални лидер Фернандо Клавијо на конференцији за новинаре.

Рекао је да густ дим омета напоре да се ватра угаси из ваздуха. До сада је спаљено око 5.000 хектара са обимом од 50 км.

Пожар је био размера каквих никада раније није виђен на Канарским острвима, рекла је новинарима предсједница Већа Тенерифеа Роса Давила.

Она је рекла да је приоритет „заштитити животе људи“.

Ватра до сада није уништила ниједну кућу, додала је она, позивајући се на ватрогасну бригаду.

У Ла Викторији, на северозападу острва, неки људи који су евакуисани добили су лекарску помоћ.

Велика брига за многе евакуисане биле су њихове животиње. Неки су били приморани да их оставе код куће, док се на снимцима Ројтерса види како други воде своје коње на сигурно.

Популарна туристичка подручја острва до сада нису била погођена, а два аеродрома раде нормално.

Врућина и суво време овог лета допринели су неуобичајено јаким пожарима у Европи, укључујући шпанско острво Ла Палма у јулу и Канаду.

Пожари на острву Мауи на Хавајима раније овог месеца убили су више од 110 људи и уништили историјски град Лахаина.

Научници кажу да су климатске промене довеле до чешћих и снажнијих екстремних временских догађаја.

БОНУС ВИДЕО: