"Остајемо опрезни када је реч о ризику од даље ескалације и провокације Белорусије на њеним границама са Пољском, Литванијом и Летонијом и настављамо да пратимо импликације за безбедност Алијансе", саопстио је Северноатлантски савет у саопштењу, преноси Ројтерс.

Савезнице НАТО, додаје се, позивају Белорусију да смањи ове акције, да поштује људска права и основне слободе и да се придржава међународног права.

Камала Харис: Веома смо забринути

Фото: Танјуг/АП

 

Вашингтон је "веома забринут" због ситуације на граници Пољске и Белорусије, изјавила је данас потпредседница САД Камала Харис.

"По питању Белорусије и онога што се дешава на граници са Пољском, веома смо забринути због тога и блиско пратимо ситуацију", изјавила је Харисова на конференцији за новинаре у Паризу, а преноси агенција Ројтерс.

"Лукашенков режим спроводи веома забрињавајуће активности. То је нешто о чему сам разговарала са председником Макроном, а очи света и његови лидери посматрају шта се тамо дешава", додала је Харис.

Поручила је да су Француска и САД потврдиле своју посвећеност сарадњи у области борбе против тероризма, посебно у региону Сахела.

"Тамо имамо заједничку бригу која се односи на текуће изазове са којима се земље у Сахелу суочавају. Међу многим приоритетима које делимо је забринутост у вези са тим шта треба да урадимо да бисмо се суочили са потенцијалним насиљем и актуелним насиљем", изјавила је Харис.