Ошљак је најмање насељено острво у Хрватској, за које се верује да је било насељено од давнина. Простире се на 0,39 квадратних километара у Задарском каналу - отприлике пола наутичке миље удаљено од Прека на острву Угљан.

"Локално становништво" ово острво назива и Лазарет. Име је добило по томе што је у 17. веку служило као болница (лазарет) за изолацију болесника од лепре (губе) и куге за цело задарско подручје. Данас је то идилично место за одмор испуњено прелепом природом и традиционалним кућама медитеранске архитектуре - њих око 60.

Према попису становништва из 2021. године, на острву живи 35 становника, што је скок од шест становника у односу на попис из 2011. Број становника зависи и од годишњег доба - у зимским месецима на Ошљаку живи десет људи, а у летњим месецима све расположиве смештајне јединице су попуњене.

Запањујућа природа

Једна од специфичности овог острва је да већина становништва носи исто презиме - Валчић.

На Ошљак су дошли са Цреса.

- Острва су данас све привлачнија за целогодишњи живот, па се на Ошљаку може наћи неколико презимена која нису Валчић. Људи који купе кућу на острву одлично су се уклопили међу малобројно локално становништво и воле и поштујте острво - рекли су из Туристичке заједнице Општина Преко.

Већим делом острва доминира прелепа парк-шума са густом вегетацијом борова, чемпреса и храста црнике уз неизбежне маслине и медитеранску макију. У хладу борове шуме налазе се мале живописне увале са чистим морем које су савршене за летње освежење од високих температура.

Магична парк-шума је место где се може видети неколико угрожених и строго заштићених врста птица, од шеве круне (Луллула арбореа) и морске чигре (Антхус цампестрис) до ћелавог орла (Акуила цхрисаетос) и корморана (Пхалацроцорак аристолос), до дугокљуне чигре ( Тхалассеус сандвиценсис ).

Шта видети?

Истражите рибарску луку, посетите цркву Св. Марије из 6. века и рушевине ветрењаче из 16. века и рушевине летњиковца породице Калогера. Ту је и стари део насеља са десетак кућа – село Валчић – које је настало у 17. и 18. веку. На острву се може видети и бункер из Другог светског рата.

Стара школа на острву деценијама не ради јер није имала довољно ђака за одржавање редовне наставе. У међувремену је реновирана и служи острвљанима као дом културе и забаве.

На острву је забрањен аутомобилски саобраћај, па је најлакши начин за кретање бициклом или пешке.

- Пешачка стаза на острву дуга је два километра, пролази поред светионика и остатака ветрењаче, а можете се попети и на врх острва који се уздиже на 90 метара и пружа незабораван поглед - препоручују из ове заједнице.

Ошљак нуди одличне могућности за пецање и роњење.

- Први вештачки рибљи гребен у Хрватској постављен је у близини обале Ошљака у циљу очувања подводног живота и са циљем проширења делатности везаних за подморје - додају из ТЗ Општине Преко.

Како стићи до овог острва?

До Ошљака се може доћи трајектом. Сваки дан трајект пристаје на Ошљак два пута, а постоје две повратне линије за Задар и Преко.

- Ако неко има свој брод, може ићи на острво у сопственом аранжману. У летњим месецима Ошљак је омиљена дестинација за излетнике бродом - кажу из Туристичке заједнице.

Он што морате имати на уму јесте да на острву нема ниједне продавнице – чак ни током лета. Острвљани и њихови гости намирнице купују у оближњем граду Преко на Угљану или у Задру. Такође, лети на острву ради само један ресторан.

Туристима је на располагању једна кућа за одмор и осам апартмана. Али ако желите да спавате овде, смештај треба резервисати пре званичног почетка летње сезоне.

БОНУС ВИДЕО: