Висински циклон полако се својом центром премешта са севера Србије према Мађарској, а са њим и облачни и падавински системи.

Он и даље над нашим подручјем условљава јужна висинска струјања, па над нашом атмосфером и даље има честица пустињског песка из Сахаре, због чега је падала прљава киша, а у наредним сатима у пределима са падавинама и даље се очекује прљава киша.

До краја дана и током вечери у свим пределима јужно од Саве и Дунава очекује се суво, уз разведравање, према југу и ведро.

Ипак, у Војводини ће и даље бити облачно, повремено са кишом и пљусковима са грмљавином, уз премештање облачног и падавинског система даље према северу.

У наредним сатима најинтензивнији пљускови са грмљавином очекују се у Бачкој и на северу Баната, а очекује се да падне од 10 до 20 литара кише по квадратном метру.

Престанак падавина у овим пределима Србије очекује се током ноћи.

Иначе, висински циклон потопио је ноћас и јутрос североисточне и источне пределе Срније и Поморавље.

Снажан грмљавински систем са веома обилним пљусковима без престанка је од синоћ до данашњег поднева натапао подручје од југа и истока Баната до Подунавља, Поморавља и Браничевског округа, при чему је у многим пределима пало преко 50 литара кише по квадратном метру, на југу Баната и до 100 литара, а у области Петровца на Млави локално и до 120 литара кише по квадратном метру, док је просек за цео август од 40 до 60 литара.

Ове падавине настале су као последица тога што се напоменути падавински систем скоро није ни померао, иако се лагано премештао у југоисточној висинској струји према северозападу.

Шире подручје Петровца на Млави је поплављено, јер одводни и канализациони системи нису могли да прихвате огромнне количине воде за неколико сати, а дошло је и до вишеметарског пораста мањих токова и потока, уз опасност од бујичних поплава.

Добра вест је да су падавине у овим пределима Србије престале и да се више не очекују.

И док је висински циклон североисточним пределима Србије и Поморављу донео екстрмно обилне количине падавина, на југу и западу Србије није било ни капи кише.

Од сутра се очекује престанак утицаја висинског циклона, па се очекује повратак лета, уз све топлије време до краја седмице.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: