Метеоролог Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу нову временску прогнозу за наредни период. Како је он навео до петка нас очекује променљиво облачно уз кишу и локалне пљускове, посебно данас. За викенд и од недеље претежно суво и топло, а око 21.08. и врло топло. После 25.08. се симулира освежење уз пљускове, али обзиром да се у то време очекује активирање тропског атлантика синоптика ће јако зависити од тог детаља.

"Данас под утицајем висинког циклона променљиво облачно, топло и спарно повремено уз кишу и гмљавинске пљускове. Зантно чешћа појава кише и пљускова се очекује над већим делом Србије, севером Ц. Горе и понегде над истоком БиХ и Хрватске. Изнад осталих предела претежно суво. Ветар источни, а у зони пљускова на кратко јак. Дневни максимум од +23 до +29 степени Целзијуса. У четвртак нешто више сунца, мање облака али и даље понегде може бити слабијих плљускова. Ветар слаб и променљв, а дневни максимум без веће промене", навео је Чубрило и додао:

"Од четвртка па све до око 25.08. претежно сунчано и релативно топло време уз температуре изнад продсека, али се велике врућине не очекују. Само би у петак понегде на северу Србије и истоку Хрватске могло бити ређе појаве пљускова. Ветар углавном слаб. Дневни максимум за викенд од +25 до +31, почетком недеље од +27 до +33, а средином недеље мало нижи од +25 до +31 степен Целзијуса. Врло топло у залеђу приморја, Херцеговини, Зетско-Бјалопавличкој равници где ће максимуми често бити и око +36 степени Целзијуса".

После 25.08. се симулира освежење уз грмљавинске пљускове и оно би требало да обалежи крај овог, вероватно, последњег овако јаког топлог таласа. Дугрочни прорачуни сугеришу да би сам крај августа и почетак септембра донели свежије и променљиво време уз честе пљускове.

"Обзиром да се око 23.08. очекује активирање тропског Атлантика и да је могуће формирање неколико тропскох циклона (урагана) развој синоптике ће у великој мери зависити од њихове снаге, локације и правца кретања јер ће они “диригиовати” за нас битну, вантропску циркулацију атмосфере. То значи да је све после 22.08. подложно великим измена, посебно у колико се тропски део Атланика заиста активира", наводи он и додаје:

"Сумирано, до петка нестабилно, затим топло, а око 21.08. и врло топло, док се после 25.08. рачуна на освежење.
Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе".

БОНУС ВИДЕО: