Традиција стављања бурме датира још из древног Египта. Археолози су пронашли доказе исписане хијероглифима да младе носе прстење. Стари Египц́ани су први носили бурме као симбол вечности. Веровали су да постоји осетљив нерв који иде од четвртог прста леве руке директно до срца – центра наших емоција.

Ако на том прсту носите бурму, љубав између вас и вашег супружника ће трајати заувек. Стари Грци и стари Римљани су из сличног разлога стављали бурму на леви домали прст. Веровали су да вена аморис (од латинског - вена љубави) иде од тог прста право до срца.

Иако ни такав нерв ни таква вена не постоје, многе земље су наставиле ову древну традицију. С друге стране, у неким културама бурма се ставља на десну руку, на пример, у Данској, Пољској и на Куби. Такође, некада су бурму носиле само жене, мушкарци не.

Фото: Профимедиа

 

 

Почели су да га стављају на домали прст током Другог светског рата када су се подсетили на жене и децу који су их чекали код куће, преноси Реадер'с Дигест.

Према старој кинеској теорији, сваки прст на руци симболизује некога, било чланове породице или себе. Домали прст симболизира мужа и жену, док палац симболизира родитеље, кажипрст симболизира браћу и сестре, мали прст симболизира ђецу, а средњи прст симболизира нас.

(24сата.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".