Средњошколка Меган Ебенрот (17) разболела се након пливања са пријатељима у језеру поред њене куће у округу Мекдафи. Умрла је 11 дана касније, 22. јула, рекла је њена мајка Криси Ебенрот, пренео је "Индипендент".

- И даље сам у шоку. Али не могу да ћутим. Она је била изузетна особа – рекла је Меганина мајка.

Министарство јавног здравља Џорџије потврдило је смрт становника државе због амебе која једе мозак, односно инфекције бактеријом Наеглериа фоwлери, иако нису именовали тинејџерку. "Индипендент" наводи да се ова болест шири кад вода у којој се амеба налази уђе особи у нос и мозак. Уништава мождано ткиво, узрокује отицање мозга и, обично, смрт. У САД се сваке године региструју око три случаја, према Центру за контролу и превенцију болести.

Меганина мајка је рекла да се стање њене ћерке брзо погоршало, да је имала мигрене, грозницу и губитак равнотеже. Одвезли су је у болницу где су је увели у медицински индуковану кому, али је већ било прекасно.

- Имали смо најбоље лекаре и медицинске сестре. Никога не кривим – рекла је мајка.

Као узрок смрти установљена је инфекција мозга, према Министарству јавног здравља Џорџије. Стручњаци наводе да се симптоми инфекције бакетријом Наеглериа фоwлери обично развију у року од пет дана –главобоља, грозница, мучнина и повраћање, који прерасту у укоченост, нападе и кому. Болест напредује брзо и обично узрокује смрт за пет дана. Иако је ризик, како се наводи низак, становници треба да буду свесни ризика кад улазе у топлу, слатку воду, пренео је "Индипендент".

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".