Ружица Сокић, једна од најпопуларнијих дива нашег глумишта, преминула је 2013. године и сахрањена је у Алеји заслужних грађана у Београду у присуству бројних колега.

За Ружицом је највише патио њен супруг, Мирослав Лукић, с којим је 30 година била у срећном браку. Он је преминуо 2022, у 91. години.

 

Фото: Д. Мишић

 

 

Пар је дуго уживао у складу, деце нису имали, а Ружица никад није крила разлог.

Како су домаћи медији писали пре неколико година, глумица се мајчинства одрекла из жеље да буде слободна.

Рођена је 14. децембра 1934. године у Брегалничкој улици број 244 у Београду, од мајке Вукосаве и оца Петра Сокића, угледног трговца и сувласника листа Правда.

Већ од детињства суочавала се са недаћама. Након окупације земље од стране Немачке, Ружичин отац био је осуђен на смрт, али је ипак ослобођен и успео је да се врати у Београд, где су му ипак одузета сва грађанска права.

Глумица је више пута истицала да је овај период детињства за њу био трагичан, и да агонијама кроз које је њена породица пролазила тих година није било краја.

- Када је дошло ослобођење, било је стварно страшно, тако да ми је тај период детињства био трагичан. Тата ништа није радио, није могао да се запосли. У трособан стан убацили су нам породицу неког фризера јер је то била руска формула становања - испричала је Ружица у интервјуу за Сторy 2006. године.

Фото: Н.Фифић

 

 

- Ти људи из села Рушња малтретирали су нас, нарочито мог оца, који је због вербалног деликта био прокажен и затваран. Чак су и мене саслушавали, али нисам дозволила да мржња никне у мом бићу. Никога не мрзим, па ни те људе који су ми уништили живот - истакла је глумица једном приликом.

БОНУС ВИДЕО: