Портал Камник.инфо наводи да је вода однела старијег мештанина на подручју насеља Бистричице. Полиција је у петак ујутру саопштила да је испред једне куће на подручју Камника примећено тело мештанина, али да не може да изађе на терен због поплава.

Обилна киша изазвала је велике поплаве у многим деловима Словеније док је Агенција за животну средину (АРСО) подигла узбуну на највиши ниво јер се очекује још падавина и поплава.

Подаци АРСО показују да је у деловима Словеније већ пало више од 100 милиметара кише за 24 сата што је у просечна месечна количина падавина. Према прогнози киша ће наставити да пада и у суботу и за многе делове земље издато је црвено упозорење јер су се реке у појединим насељима вец́ излиле.

У Коменди, северно од Љубљане, проглашено је ванредно стање због поплава, а људи су замољени да не напуштају домове у Камнику, где су сви вртиц́и затворени јер су путеви блокирани, пренела је агенција СТА.

Људи су морали да буду евакуисани из неколико делова земље укључујуц́и долину Личнице у општини Медводе северозападно од Љубљане.

Пљускови су изазвали и поплаве и клизишта у северозападној Горењској области.

Најгора ситуација је у области Шкофје Локе у долинама Селца и Пољана које су одсечене од света због поплављених путева. На ширем подручју Шкофје Локе поплављени су стамбени, пословни и други објекти, а клизишта угрожавају куће и путеве. Поплаве и клизишта блокирали су и неколико путева у западном граду Идрији где се људи позивају да не напуштају домове осим када је то неопходно.

Управа за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама забележила је више од 1.000 инцидената у вези са временским неприликама у року од 12 сати широм Словеније са око 170 распоређених ватрогасних јединица.

Ватрогасци су током целе ноћи испумпавали воду из поплављених објеката, спасавали поплављена возила, уклањали рушевине испод мостова и обезбјеђивали клизишта.

Људи су евакуисани из најмање три кампа.

Поплављене су куће и блокирани су путеви и у другим деловима Словеније укључујуц́и Толминску и Корушку област.

Најјаче падавине забележене су од четвртка у 16 сати до јутрос у четири сата на метеоролошким станицама Пасја Раван северозападно од Љубљане са 182,7 милиметара по метру квадратном и Вогел и Рудно Поље у Алпима са више од 170 милиметара.

На љубљанском аеродрому забележено је више од 150 милиметара кише.

(Независне)

БОНУС ВИДЕО: