Једноставније речено, сви брину да ће се догодити нешто непредвиђено, па да неће моћи да банци плате на време рату кредита, пише портал Каматица.

Ниједна брига или можда је боље рећи предострожност није на одмет, нарочито када је у питању наш новац. Ипак, овде постоји неколико ствари које могу да се ураде како бисте сачували своју кредитну историју и избегли да будете убележени у Кредитном бироу.

Било да сте од банке купили кеш кредит, кредит за рефинансирање или стамбени кредит, прва ствар коју можете урадити, ако се појави могућност да нећете моћи на време да платите рату кредита, јесте да поразговарате са својим банкаром, објасните му ситуацију и покушате да заједнички нађете решење како не бисте били уписани у базу Кредитног бироа.

Да је дуг зао друг - знамо одавно. Уколико дођете у ситуацију да не можете више да сервисирате своје обавезе према банци, може се догодити да ће кредит морати да отплаћује ваш жирант или ће банка морати да активира неко од средстава обезбеђења кредита. Тада се може десити да се рате кредита скидају директно са плате или пензије.

Нема разлога да долазите у неку од ових врло непријатних ситуација. Као што смо рекли, ако постане извесно да бисте могли да касните са отплатом, разговарајте са својим банкаром и сазнајте.

  • после колико дана се кашњење уписује у Кредитни биро
  • када почиње да се наплаћује затезна камата и колико она износи
  • после колико дана кашњења банка активира средство обезбеђења кредита

Поред овога, добро би било да се распитате и о могућностима изласка из ове ситуације, па банкарског службеника питајте и да ли је можда могуће добити нешто од следећег:

  • репрограм дуга
  • рефинансирање кредита
  • грејс период

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".