За 15.000 динара можете да купите микроталасну, три нове гуме за аутомобил, али ако имате муке са гнездом стршљенова толико ћете морате да платите и фирму која ће вам решити тај проблем.

"Од 10.000 кошта па на горе. Ови мањи случајеви, да кажемо градски, тавански, то је тако око 10.000", каже Момчило Кесић, власник фирме за сузбијање инсеката.

Ако видите да се три, четири стршљена врзмају око црепа, олука, стабла у дворишту, вероватно им је ту гнездо. Током јула и августа их је највише и тада су најагресивнији.

"Неке бројности које људи примећују као непријатност, узнемиравање, уједе који могу бити и опасни ако су људи алергични се јављају од половине јуна или чешће од половине јула, а максимум бројности доживљавају од половине августа до половине септембра", наводи проф. др Александар Ћетковић са Биолошког факултета.

Додаје и да је проблем што активност приметимо тек када гнезда нарасту, па њихово елиминисање буде тешко.

Немојте убијати стршљенове, казна од 500.000 до два милиона динара

Не склањајте их сами, већ позовите стручно особље. И то да одређене биљке могу да одбију стршљенове је заблуда.

Немојте ни да их убијате, јер ћете то платити више него уклањање. Стручне службе ће их сакупити и избацити негде у природу, а казна за убијање стршљенова је од 500.000 до два милиона динара.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".