Цилиндар је део ракете коју је лансирала Индијска свемирска истраживачка организација (ИСРО), наводи за ЦНН Садир Кумар, директор те организације.

Аустралијска свемирска агенција објавила је у уторак на Твитеру да је завршила истрагу о објекту и да је дошла до истог закључка. Откако се цилиндрични објекат, ширине два и по и дужине око три метра, у јулу појавио на плажи у Грин Хеду, обалском граду који се налази 250 километара северно од Перта, изазвао је велико узбуђење међу локалним становништвом.

 

 

У почетку се нагађало да би олупина могла бити дeо МХ370 - авиона који је нестао са западне аустралијске обале 2014. године са 239 путника.

Стручњаци за ваздухопловство убрзо су појаснили да мистериозни предмет не потиче из комерцијалног авиона и да је вероватно реч о резервоару ракете која је у неком тренутку пала у Индијски океан.

- То је лансирна ракета средње носивости којом управља ИСРО. Крхотине остају у складишту док Аустралијска свемирска агенција сарађује са ИСРО који ће урадити додатна истраживања. То укључује и разматрање обавеза према свемирским уговорима Уједињених нација - навела је Аустралијска свемирска агенција.

Свемирске ракете се иначе састоје од различитих делова с горивом од којих се сваки избацује узастопним редоследом при чему већина крхотина пада натраг на Земљу.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: