Становници запаљеног стамбеног блока бацали су своју децу кроз прозор како би их спасили од пожара који је захватио вишеспратницу.

Ватра је опустошила стамбену зграду од 16 спратова у Алматију, највећем граду у Казахстану, након што су се запалили каблови у окну лифта између петог и шестог спрата.

На друштвеним мрежама су се појавили видео снимци на којима се види како неколико људи искаче из запаљене зграде на душеке и тепихе које су раширили окупљени грађани. На снимку је и тренутак спасавања детета.

Више од 300 људи је евакуисано, међутим, станари виших спратова, које је пламен заробио у становима, морали су да скачу на земљу где су их окупљени грађани хватали. Локални медији наводе да је један младић виђен како се пење са прозора на последњем спрату на платформу подигнуту неких 50 метара помоћу дизалице.

 

 

Медији наводе да степенице за хитне случајеве нису могле да се користе јер су их становници закрчили. Више од 30 особа пребачено је у болнице широм граду. Међу њима је и 16 деце. За сада нема извештаја о настрадалима.

Ватрогасне службе су касније донеле високе спасилачке мердевине да би стигле до горњих спратова зграде и спустиле 40 људи безбедно на земљу. На снимку се види дим како куља из зграде док су станари покушавају да побегну.

Пожар је гасило 50 ватрогасаца.

- Снаге хитне помоћи су 1. августа у 17.10 сати упућене у округ Алатау. По доласку, шест минута касније, откривено је да отвореним пламеном гори стан на петом спрату стамбене зграде од 16 спратова - саопштила је ватрогасна служба и додала да је за гашење пожара било потребно око сат и по.

БОНУС ВИДЕО: