Cilindar je deo rakete koju je lansirala Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO), navodi za CNN Sadir Kumar, direktor te organizacije.

Australijska svemirska agencija objavila je u utorak na Tviteru da je završila istragu o objektu i da je došla do istog zaključka. Otkako se cilindrični objekat, širine dva i po i dužine oko tri metra, u julu pojavio na plaži u Grin Hedu, obalskom gradu koji se nalazi 250 kilometara severno od Perta, izazvao je veliko uzbuđenje među lokalnim stanovništvom.

 

 

U početku se nagađalo da bi olupina mogla biti deo MH370 - aviona koji je nestao sa zapadne australijske obale 2014. godine sa 239 putnika.

Stručnjaci za vazduhoplovstvo ubrzo su pojasnili da misteriozni predmet ne potiče iz komercijalnog aviona i da je verovatno reč o rezervoaru rakete koja je u nekom trenutku pala u Indijski okean.

- To je lansirna raketa srednje nosivosti kojom upravlja ISRO. Krhotine ostaju u skladištu dok Australijska svemirska agencija sarađuje sa ISRO koji će uraditi dodatna istraživanja. To uključuje i razmatranje obaveza prema svemirskim ugovorima Ujedinjenih nacija - navela je Australijska svemirska agencija.

Svemirske rakete se inače sastoje od različitih delova s gorivom od kojih se svaki izbacuje uzastopnim redosledom pri čemu većina krhotina pada natrag na Zemlju.

(Index)

BONUS VIDEO: