Нациолани стадион ће по најновијим информацијама изгледати моћно и светски.

Шпански архитектонски студио "Френвик Ирибарен" добио је задатак да осмисли комплетан изглед и изгради ово велелепно здање. Реч је о стручњацима који су креирали три од укупно осам стадиона са последњег Мундијала у Катару, међу којима је и чувени "974", који је био саграђен од рециклираних контејнера, а након такмичења је размонтиран.

Шпански портал "Металоцус" открио је нове, до сад непознате детаље у вези са стадионом на коме ће играти "орлови".

- Ово ће бити јединствен архитектонски подухват и први "башта стадион". Биће кружног облика, са капацитетом од 52.000 седећих места, а његову природну фасаду чиниће четири прстена, причвршћена косим кабловима и украшена зеленилом - пише поменути портал.

 

 

Укупна површина на којој ће бити изграђен стадион је 32 хектара. Ту ће се налази кафићи, 4.500 паркинг места, киосци, ресторани...

- Студио "Френвик Ирибарен" ће овај пројекат учинити једним од најиновативнијих у сектору дизајна фудбалских стадиона. Циљ пројектаната је да стадион живи 365 дана у години, како би Београђани, али и туристи могли да уживају у природном окружењу и осталим пратећим објектима.

Осим тога, водиће се рачуна и о поштовању животне средине, као и техничким ставрима попут грејања и хлађења.

- Осмишљен је иновативни систем, који је заснован на технологији четвороцевних "кулера" и аеротермалних пумпи. То значи да ће се топлота створена у процесу хлађења користити за производњу топле воде за грејање, а пумпе ће обезбедити грејање или хлађење у зависности од потребе система - открива "Металокус".

BONUS VIDEO

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".