Naciolani stadion će po najnovijim informacijama izgledati moćno i svetski.

Španski arhitektonski studio "Frenvik Iribaren" dobio je zadatak da osmisli kompletan izgled i izgradi ovo velelepno zdanje. Reč je o stručnjacima koji su kreirali tri od ukupno osam stadiona sa poslednjeg Mundijala u Kataru, među kojima je i čuveni "974", koji je bio sagrađen od recikliranih kontejnera, a nakon takmičenja je razmontiran.

Španski portal "Metalocus" otkrio je nove, do sad nepoznate detalje u vezi sa stadionom na kome će igrati "orlovi".

- Ovo će biti jedinstven arhitektonski poduhvat i prvi "bašta stadion". Biće kružnog oblika, sa kapacitetom od 52.000 sedećih mesta, a njegovu prirodnu fasadu činiće četiri prstena, pričvršćena kosim kablovima i ukrašena zelenilom - piše pomenuti portal.

 

 

Ukupna površina na kojoj će biti izgrađen stadion je 32 hektara. Tu će se nalazi kafići, 4.500 parking mesta, kiosci, restorani...

- Studio "Frenvik Iribaren" će ovaj projekat učiniti jednim od najinovativnijih u sektoru dizajna fudbalskih stadiona. Cilj projektanata je da stadion živi 365 dana u godini, kako bi Beograđani, ali i turisti mogli da uživaju u prirodnom okruženju i ostalim pratećim objektima.

Osim toga, vodiće se računa i o poštovanju životne sredine, kao i tehničkim stavrima poput grejanja i hlađenja.

- Osmišljen je inovativni sistem, koji je zasnovan na tehnologiji četvorocevnih "kulera" i aerotermalnih pumpi. To znači da će se toplota stvorena u procesu hlađenja koristiti za proizvodnju tople vode za grejanje, a pumpe će obezbediti grejanje ili hlađenje u zavisnosti od potrebe sistema - otkriva "Metalokus".

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".