ДНК тестови су потврдили да је леш који је недавно пронађен на глечеру југоисточно од чувеног врха Матерхорн, леш немачког планинара који је нестао пре 37 година, саопштила је у четвртак полиција у југозападној Швајцарској. 

Све веће топљење глечера, за које многи научници криве глобално загревање, подстакло је недавно повећање открића остатака тела планинара, скијаша и других алпиниста који су нестали пре неколико деценија.

Регионална полиција саопштила је да је 38-годишњи Немац нестао у септембру 1986. године и да у тадашњим потрагама није пронађен.

Планинари су 12. јула на глечеру Теодул у близини италијанске границе пронашли остатке човека, који су потом превезени у оближњу болницу на анализу.

Генетски тестови потврдили су идентитет мушкарца, што регионална полиција није објавила.

Швајцарски климатолози и други стручњаци кажу да се глечери у земљи последњих година топе убрзаном брзином, делом приписујући то климатским променама изазваним људским активностима.

Прошле године још један швајцарски глечер који се топио открио је тело човека, за кога се верује да је милијардер нестао од 2018. Карл-Ериван Хауб (58), нестао је под мистериозним околностима у Цермату, у Швајцарској, када је тренирао за скијашку трку испод врха Матерхорн. Последњи пут је виђен ујутру 7. априла 2018. док се пео жичаром, али је аларм подигнут следећег јутра након што се није појавио у свом хотелу у швајцарском летовалишту Цермат. Његово тело никада није пронађено и званично је проглашен мртвим три године касније.

Рекордни топлотни таласи широм Европе прошлог лета су истопили део глечера Стоцкји у кантону Вале, у близини швајцарског планинског летовалишта Цермат, откривајући људске остатке.

БОНУС ВИДЕО:

ОВАКО ИЗГЛЕДА РОДОС НАКОН ПОЖАРА: Ватра је уништила све пред собом

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".