DNK testovi su potvrdili da je leš koji je nedavno pronađen na glečeru jugoistočno od čuvenog vrha Materhorn, leš nemačkog planinara koji je nestao pre 37 godina, saopštila je u četvrtak policija u jugozapadnoj Švajcarskoj. 

Sve veće topljenje glečera, za koje mnogi naučnici krive globalno zagrevanje, podstaklo je nedavno povećanje otkrića ostataka tela planinara, skijaša i drugih alpinista koji su nestali pre nekoliko decenija.

Regionalna policija saopštila je da je 38-godišnji Nemac nestao u septembru 1986. godine i da u tadašnjim potragama nije pronađen.

Planinari su 12. jula na glečeru Teodul u blizini italijanske granice pronašli ostatke čoveka, koji su potom prevezeni u obližnju bolnicu na analizu.

Genetski testovi potvrdili su identitet muškarca, što regionalna policija nije objavila.

Švajcarski klimatolozi i drugi stručnjaci kažu da se glečeri u zemlji poslednjih godina tope ubrzanom brzinom, delom pripisujući to klimatskim promenama izazvanim ljudskim aktivnostima.

Prošle godine još jedan švajcarski glečer koji se topio otkrio je telo čoveka, za koga se veruje da je milijarder nestao od 2018. Karl-Erivan Haub (58), nestao je pod misterioznim okolnostima u Cermatu, u Švajcarskoj, kada je trenirao za skijašku trku ispod vrha Materhorn. Poslednji put je viđen ujutru 7. aprila 2018. dok se peo žičarom, ali je alarm podignut sledećeg jutra nakon što se nije pojavio u svom hotelu u švajcarskom letovalištu Cermat. NJegovo telo nikada nije pronađeno i zvanično je proglašen mrtvim tri godine kasnije.

Rekordni toplotni talasi širom Evrope prošlog leta su istopili deo glečera Stockji u kantonu Vale, u blizini švajcarskog planinskog letovališta Cermat, otkrivajući ljudske ostatke.

BONUS VIDEO:

OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

(Mondo)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".