Радивој Мрђа је током радног века у општини Нови Београд венчао више од 10.000 парова, па и Брену и Цецу. Сада открива које се то матрице у понашању изнова понављају на венчањима међу младенцима и њиховим родитељима, које невероватне ситуације никад неће заборавити, али и како се он осећао кад је требало да се ожени.

За почетак, Радивој Мрђа описује сцену попут оних из филмова – када је први и једини пут чуо једно „не“.

- Све је изгледало уобичајено, али када је младожења требало да да свој одговор – рекао је ‚не‘ и само изашао из сале. Можете мислити тај шок. У сали је било једно 60-70 људи, и њених и његових, плус они који су остали испред јер нису могли да уђу сви. Млада се укочила. Не знам како је преживела.

Фото: Профимедиа

 

Да све буде шокантније, после месец дана су се појавили поново пред њим.

- Дошли су опет да се венчају за месец дана. Тад су били само они и кумови. Нисам хтео ништа да питам, било ми је само да потпишу, а после нек раде шта хоће. А он је тад био миран као бубица.

Али да не буде да су само мушкарци пред олтаром непоуздани…

- Десило се да је пред венчање младин бивши дечко дошао на мотору и она седне и побегне с њим.

Ту није крај невероватним призорима јер млада хоће да збрише и ако се већ венчала.

- С другим једним паром који сам венчао десило се да је млада после почетка свадбе из хотела лифтом побегла. Тад је младожењин отац узео микрофон од музике, замолио све њене госте да оду, а његове да остану и провеселе се јер су се решили такве лоше жене. После сам чуо да су гости били као на парастосу, али након пар чаша сви се јесу заиста веселили до дубоко у ноћ.

Фото: Профимедиа

 

Мрђа прича и како се дешавало да младенци и кумови знају да је венчање, а остали немају појма шта се спрема.

- Будући супружници измисле неки повод за окупљање и можете мислити онда какав је израз лица тих људи кад крене венчање. Шок тих родитеља је невероватан. Младожењина мајка је тад рекла – ово само мој син може да приреди.

Тај однос мајке и младожење је посебна прича. Мрђа попут правог психолога, из своје повлашћене позиције, као на скенеру види пресек породичних и фамилијарних односа, оно што други обично не примете.

- Кад крене честитање, младожењин отац, рецимо, крене да честита снаји, а младожењина мајка искористи гужву и прескочи све и загрли сина, љуби га мајка. Свака то уради. А кад се ћерка удаје, увек отац, кад јој приђе да честита, нема младе којој бидермајер не почне да се тресе у рукама. Тад јој отац стави главу поред своје и не пушта.

Фото: Профимедиа

 

Узаврела атмосфера уме да буде и кад дође на ред презиме.

- На једном венчању које је било у великом ресторану сви су мислили да ће млада узети његово презиме. Међутим, она се изјаснила да младожењино презиме додаје на своје. Тад је младожењин отац викнуо пред свима – стани мало, матичару, шта је бре ово, ко ово плаћа!

За крај, Мрђа прича и како је било кад се и сам венчавао.

- Моја супруга је у то време исто била матичарка. И било је питање ко ће да нас венча. Решили смо да то буде општина Стари град јер је на пола пута између моје и њене општине. А с друге стране није лако бити. Од тада увек другим очима гледам младожењу. Сви смо ми били на стотинама венчања, али на свом је ипак најтеже.

(Задовољна.рс)

БОНУС ВИДЕО: