Након веома променљивог и свежијег почетка јула, уз свакодневне грмљавинске олује и непогоде, досадашњи део јула донео је Србији дуготрајнији топлотни талас, уз температуре и до 39°Ц. Поред веома топлих дана и ноћи су биле тропски топле, уз температуре изнад 20°Ц.

И у наставку јула очекује се наставак топлотног таласа, уз врло високе температуре ваздуха и мања освежења, а према данашњим прогнозама познат је и датум када се очекује оно право освежење и то у већем делу Србије.

Данашњи дан у Србији биће сунчан и врео, уз температуре од 33°Ц на северозападу до 39°Ц на југоистоку земље, а нешто више облака биће у Војводини, у виду умерене облачности.

Пред крај дана, у току вечери и ноћи у северозападним, а током вечери и ноћ широм северне, западне и централне Србије очекују се локални пљускови са грмљавином.

Фото: Профимедиа

 

Понегде се очекују и грмљавинске олује са градом, олујним ветром и веома обилним пљусковима, при чему би у веома кратком временском интервалу могло да падне и преко 30-50 мм кише по квадратном метру, а само неколико километара даље могло би проћи и без капи кише.

Највећа опасност од снажних грмљавинских олуја очекује се у деловима Војводине, у деловима Шумадије, Поморавља, Подунавља, Подриња, Колубарсаког и Браничевског округа и на ширем подручју Београда.

У четвртак ће освежити, а уз променљиво облачно време, локални пљускови са грмљавином очекују се ујутро и пре подне у северним и централним пределима, при чему би се ти грмљавински системи премештали ка истоку.

Максимална температура биће у већем делу Србије од 28 до 32°Ц, у Београду до 30°Ц. На југу Србије биће и даље сунчано и врело, максимална температура и до 36°Ц.

У петак пуно топлије и сунчано, али крајем дана и током ноћи до севера се поново очекује облачност са пљусковима и грмљавином, уз опасност од грмљавинских непогода.

Максимална температура биће од 33 до 37°Ц.

У суботу у северним, цемтралним и западним пределима Србије биће променљиво облачно и осетно свежије са локалним пљусковима и грмљавином, уз грмљавинске олује. У осталим пределима биће сунчано, на југу и истоку ведро и врело.

Максимална темпертатура биће од 26°Ц на северозападу до чак 40°Ц на југоистоку Србије.

У недељу у свим пределима сунчано и угодно време, уз појачан северозападни ветар. Максимална температура у већини предела биће око 30°Ц.

Дакле, иако се наредних дана очекује попуштање, па чак и прекид топлотног таласа у северној половини Србије, он ће на југу и истоку земље и даље бити веома изражен, уз температуре понегде и до 40°Ц, а већи пад температуре, па и за осам степени у овим пределима Србије очекује се другог дана викенда, али ће оне и даље остати изнад 30°Ц.

Почетком следеће седмице над нашим подручјем поново че ојачати снажан термички гребен са југозапада, уз поновни прилив вреле ваздушне масе са Медитерана, а пореком са севера Африке. Уз антицклон очекује се стабилно и ведро, али и врело време.

Најврелије ће бити око 25. јула, уз температуре око 40°Ц, а високе температуре биле би праћене фенским ефектом појачаног југозападног ветра. Ако се прогнозе остваре, ово би био најтоплији део досадашњег дела лета, а врео ваздух додатно би стизао до нашег подручја у склопу снажног југозападног струнаја испред надолезећег хладног фронта са северозапада.

Овај хладни фронт средином следеће седмице донео би Србији продор осетно свежије ваздушне масе са пљусковима и грмљавином, уз опасност од олуја и непогода. Максимална температура би уз појачан северозападни ветар била у паду и за 10 степени.

Након овог освежења, до краја јула остало би веома угодно и пријатно вреем, уз максималне температире од 26 до 32°Ц, што су уједно и просечне максималне температуре за ово доба године, а које ће неретко у наредном периоду бити и за 10 степени више од просечних вредности.

Дакле, како нас током већег дела периода и у наставку јула очекују веома високе температуре, препоручује се опрез због опасности од топлоттног удара и сунчанице, због чега се не треба директно излагати сунцу и све акстивности на отвореном треба смањити на минимум.

Иначе, посебна пажња је потребна да се не прави драстична разлика између спољне температуре ваздуха и унутар расхлађених просторија и возила усред коришћења расхладних уређаја и та разлика не треба да буде већа од 7-8 степени.

Треба користити што више течности, у виду расхлађене воде и лагане хране, а не треба заборавити и на животиње, које се у летњем делу године посебно угрожене врло високим температурама, па кад год је могуће треба им доставити воду.

Током ведрих дана очекују се високе и есктремно високе вредности УВ индекса, због чега се не треба излагати директно сунцу у периоду од 10 до 16 часова без адекватне мере заштите.

У пределима и данина са грмљависнким олујама и непогодама потребан је огроман опрез на отвореном и избегавање критичних места, а опрез ће бити неопходан и у саобраћају.

БОНУС ВИДЕО: