Две трећине људског тела чини вода. То значи да нам је она неопходна за функционисање, нарочито лети. Шта се дешава са нама када не пијемо довољно течности и где се све налази вода?

Човек може да издржи око три недеље без хране, а без воде свега неколико дана. Вода омогућава да наше срце, бубрези, мозак, мишићи – нормално функционишу.

Она помаже и у регулацији телесне температуре... То није све, бројне су улоге воде у нашем организму.

- Вода је неопходна за рад на нивоу ћелије, па до свих осталих процеса у организму. Од дисања, варења, избацивања лоших материја из организма путем бубрега, путем мокраћне бешике - истиче др Милена Турубатовић.

- Унос воде се разликује од доба, пола, физичке активности, спољашње температуре, а када су мало више температуре, морамо уносити мало више течности. Више од две литре или осам чаша. То је оптимално. Међутим, воду узимате и кроз: воће, супе, разне напитке - рекла је Милка Раичевић, нутрициониста.

Колико ћемо воде пити, зависи и физичке активности.

- Долази до прегрејавања организам у току вежбања, тако да тај унос течности мора да буде много већи, него код људи који не вежбају. Морамо да знамо да та течност мора да се узима и пре тренинга, током тренинга и када се он заврши. Ако не уносите  довољно течности у тело, имаћете проблем са дехидратацијом - рекао је доктор Миланко Чорбић.

Нарочито када "звезда упече".

Некад заборавимо да унесеемо довољно течности и онда прво приметимо да будемо поспани, уморни, да лошије спавамо. Приметимо и да мање мокримо и то су симпотми због којих се јављамо лекару.

Важно је знати да течност не уносимо само водом.

- Оно што је битно је: поврће и воће. На пром месту краставац, који је пун витамина и минерала, али да се комбинује са киселим млеком. Због варења. Ту је јабука, када имате упални поцес, биће од користи, купус, који поред влакана, има и Ц витамин. Цвекла и јагода - истиче нутрициониста.

Како да уносите више течности? 1. Колико течности изгубимо, толико морамо и да надокнадимо,

2. Носите флашицу воде са собом,

3. Ставите воду на видљиво место.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".