Dve trećine ljudskog tela čini voda. To znači da nam je ona neophodna za funkcionisanje, naročito leti. Šta se dešava sa nama kada ne pijemo dovoljno tečnosti i gde se sve nalazi voda?

Čovek može da izdrži oko tri nedelje bez hrane, a bez vode svega nekoliko dana. Voda omogućava da naše srce, bubrezi, mozak, mišići – normalno funkcionišu.

Ona pomaže i u regulaciji telesne temperature... To nije sve, brojne su uloge vode u našem organizmu.

- Voda je neophodna za rad na nivou ćelije, pa do svih ostalih procesa u organizmu. Od disanja, varenja, izbacivanja loših materija iz organizma putem bubrega, putem mokraćne bešike - ističe dr Milena Turubatović.

- Unos vode se razlikuje od doba, pola, fizičke aktivnosti, spoljašnje temperature, a kada su malo više temperature, moramo unositi malo više tečnosti. Više od dve litre ili osam čaša. To je optimalno. Međutim, vodu uzimate i kroz: voće, supe, razne napitke - rekla je Milka Raičević, nutricionista.

Koliko ćemo vode piti, zavisi i fizičke aktivnosti.

- Dolazi do pregrejavanja organizam u toku vežbanja, tako da taj unos tečnosti mora da bude mnogo veći, nego kod ljudi koji ne vežbaju. Moramo da znamo da ta tečnost mora da se uzima i pre treninga, tokom treninga i kada se on završi. Ako ne unosite  dovoljno tečnosti u telo, imaćete problem sa dehidratacijom - rekao je doktor Milanko Čorbić.

Naročito kada "zvezda upeče".

Nekad zaboravimo da uneseemo dovoljno tečnosti i onda prvo primetimo da budemo pospani, umorni, da lošije spavamo. Primetimo i da manje mokrimo i to su simpotmi zbog kojih se javljamo lekaru.

Važno je znati da tečnost ne unosimo samo vodom.

- Ono što je bitno je: povrće i voće. Na prom mestu krastavac, koji je pun vitamina i minerala, ali da se kombinuje sa kiselim mlekom. Zbog varenja. Tu je jabuka, kada imate upalni poces, biće od koristi, kupus, koji pored vlakana, ima i C vitamin. Cvekla i jagoda - ističe nutricionista.

Kako da unosite više tečnosti? 1. Koliko tečnosti izgubimo, toliko moramo i da nadoknadimo,

2. Nosite flašicu vode sa sobom,

3. Stavite vodu na vidljivo mesto.

(RTS)

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".