Такав случај забележен је јуче у Јајцу, у Босни и Херцеговини. Наиме, у месту Крушчица, у општини Јајце, догодио се необичан догађај када су храбри мештани спасили младу женку медведа која се стицајем несрећних околности заплела у жицу. 

Њихова брза реакција и храброст омогућили су животињи да се ослободи из жилет жице, пише Јајце онлајн

Мештани су прискочили у помоћ медведу, пружили јој воду и одмах обавестили надлежне службе. Убрзо је на лице места стигао тим стручњака који су преузели даље кораке како би мечка била правилно збринута. Наде су високе да ће се опоравити и наставити свој живот у дивљини.

- Надамо се да ће бити добро - поручили су снажно и јединствено мештани јајачког насеља Крушчица.

Доктор ветерине Самир Кестен је прегледао младу женку медведа и примиетио рану нанету ватреним оружјем која се инфицирала. Претпоставља се да је мечка устрељена пре неколико дана, што јој је стварало додатне проблеме.

– Женка медведа која је спашена у насељу Крушчица показује знакове снажног опоравка и доброг здравственог стања. Према најновијим информацијама, она је почела да узима храну, што је врло охрабрујуће. Такође, примећено је да медвед исказује одређену дозу агресивности, што је уобичајена реакција дивљих животиња у ситуацијама стреса и страха. Наставићемо са праћењем стање женке медведа и уложити све напоре како бисмо јој пружили најбољу могућу помоћ и подршку - рекао је Кестен за Јајце Онлине.

Стручњаци су били забринути због могућег оштећење кичме код спашене медведице, али рендгенски прегледи ће дати одговор након њеног опоравка.

Након спашавања, женка медведа је превезена у оближње прихватилиште, где ће се опорављати. Кантонални ловни инспектор је обишао повређену животињу како би проверио њено стање. Ветеринарски факултет у Сарајеву такође се ставио на располагање како би се обавиле додатне претраге и евентуално извршила операција уколико буде потребно. 

Одговорност према животињама

Ова прича показује да у свакој несрећи има и среће. Да се женка медведа није запетљала, сигурно би подлегла повредама, пише Јајце онлајн. Храброст мештана и брза интервенција надлежних служби спасиле су живот овом предивном дивљем створењу. Надамо се да ће се медведица потпуно опоравти и поновно уживати у слободи природе.

Као друштво, морамо уложити напоре у ширењу еколошке свести, очување природе и заштиту угрожених врста. 

Спашавање медведице у насељу Крушчица је пример храбрости, хуманости и сарадње међу људима и надлежним службама. Ова прича нас подсећа да имамо одговорност према дивљим животињама и њиховом опстанку те да наше деловање може направити разлику. Сви заједно можемо радити на стварању света у којем се дивље животиње осећају сигурно и слободно у свом природном окружењу, закључује Јајце онлајн.

БОНУС ВИДЕО:

Младунче медведа пред хотелом "Беране" у Беранама

(Јајце онлајн)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".