Takav slučaj zabeležen je juče u Jajcu, u Bosni i Hercegovini. Naime, u mestu Kruščica, u opštini Jajce, dogodio se neobičan događaj kada su hrabri meštani spasili mladu ženku medveda koja se sticajem nesrećnih okolnosti zaplela u žicu. 

NJihova brza reakcija i hrabrost omogućili su životinji da se oslobodi iz žilet žice, piše Jajce onlajn

Meštani su priskočili u pomoć medvedu, pružili joj vodu i odmah obavestili nadležne službe. Ubrzo je na lice mesta stigao tim stručnjaka koji su preuzeli dalje korake kako bi mečka bila pravilno zbrinuta. Nade su visoke da će se oporaviti i nastaviti svoj život u divljini.

- Nadamo se da će biti dobro - poručili su snažno i jedinstveno meštani jajačkog naselja Kruščica.

Doktor veterine Samir Kesten je pregledao mladu ženku medveda i primietio ranu nanetu vatrenim oružjem koja se inficirala. Pretpostavlja se da je mečka ustreljena pre nekoliko dana, što joj je stvaralo dodatne probleme.

– Ženka medveda koja je spašena u naselju Kruščica pokazuje znakove snažnog oporavka i dobrog zdravstvenog stanja. Prema najnovijim informacijama, ona je počela da uzima hranu, što je vrlo ohrabrujuće. Takođe, primećeno je da medved iskazuje određenu dozu agresivnosti, što je uobičajena reakcija divljih životinja u situacijama stresa i straha. Nastavićemo sa praćenjem stanje ženke medveda i uložiti sve napore kako bismo joj pružili najbolju moguću pomoć i podršku - rekao je Kesten za Jajce Online.

Stručnjaci su bili zabrinuti zbog mogućeg oštećenje kičme kod spašene medvedice, ali rendgenski pregledi će dati odgovor nakon njenog oporavka.

Nakon spašavanja, ženka medveda je prevezena u obližnje prihvatilište, gde će se oporavljati. Kantonalni lovni inspektor je obišao povređenu životinju kako bi proverio njeno stanje. Veterinarski fakultet u Sarajevu takođe se stavio na raspolaganje kako bi se obavile dodatne pretrage i eventualno izvršila operacija ukoliko bude potrebno. 

Odgovornost prema životinjama

Ova priča pokazuje da u svakoj nesreći ima i sreće. Da se ženka medveda nije zapetljala, sigurno bi podlegla povredama, piše Jajce onlajn. Hrabrost meštana i brza intervencija nadležnih službi spasile su život ovom predivnom divljem stvorenju. Nadamo se da će se medvedica potpuno oporavti i ponovno uživati u slobodi prirode.

Kao društvo, moramo uložiti napore u širenju ekološke svesti, očuvanje prirode i zaštitu ugroženih vrsta. 

Spašavanje medvedice u naselju Kruščica je primer hrabrosti, humanosti i saradnje među ljudima i nadležnim službama. Ova priča nas podseća da imamo odgovornost prema divljim životinjama i njihovom opstanku te da naše delovanje može napraviti razliku. Svi zajedno možemo raditi na stvaranju sveta u kojem se divlje životinje osećaju sigurno i slobodno u svom prirodnom okruženju, zaključuje Jajce onlajn.

BONUS VIDEO:

Mladunče medveda pred hotelom "Berane" u Beranama

(Jajce onlajn)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".