После сунчаног и умерено топлог понедељка, према најновијој прогнози метеоролога Марка Чубрила, у уторак ће над западним деловима региона бити променљиво облачно понегде уз кишу или пљусак, док ће до поподнева над осталим делом региона бити претежно сунчано, суво и топло.

На западу Србије грмљавински пљускови

Чубрило је најавио да је поподне 4. јула према вечери у западом делу Србије могућа јача дестабилизација атмосфере уз грмљавинске пљускове, а биће услова и за локалне временске непогоде праћене тучом/градом и обилном кишом за кратко време. У зони пљускова ветар ће бити пролазно јак и олујан.

Дневни максимална температура ће бити од +24 понегде на западу, до око +32 локално на југу и истоку региона.

- Од среде до недеље под утицајем висинског циклона биће променљиво облачно и врло нестабилно уз честе грмљавинске пљускове, посебно у континенталном делу региона. Повремено и посебно у среду биће услова и за локалне временске непогоде. Како ће падавине бити изразито конвективног карактера њихова просторна расподела ће бити врло неуједначена те ће на само неколико километара дистанце бити области које ће добити и преко 25 мм талога, а исто тако и области које кишу и неће имати. Ветар ће бити углавном слаб, осим у зони нестабилности где ће на кратко бити врло јак, док се у петак очекује умерен, северозападни ветар - каже Чубрило у најновијој временској прогнози.

Максимална температура ће бити од +21 до +27 степени Целзијуса, локално око +29 што је око или мало испод просека за овај део године.

После 10. јула преко 30 степени

Од 09. јула, према Чубриловим прорачунима, следи јачање антициклона уз стабилизацију и отопљење.

- Период од 11. јула до око 17. јула требао би да обележи јачи топао талас када ће се дневни максимуми у већини места кретати преко +30 степени Целзијуса, а колико ће још високо максимуми одлазити знаћемо за 3-4 дана. Око 17. јула могуће је освежење уз грмљавинске пљускове. Пред нама је још једна врло нестабилна недеља без типичних летњих врућина, али она највероватније стижу после 10. јула - закључује метеоролог.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".