Акциза на све врсте цигарета биће повећана данас, што значи да ће цигарете по паклици поскупети. Према нашим информацијама, дуванџије су већ послале захтеве.

Грађане Србије од данас (1. јула) очекује поскупљење цигарета и течности за пуњење е-цигарета, због акцизног календара којим је предвиђено да цигарете поскупљују два пута годишње.

Од када је усвојен акцизни календар крајем 2020. године, цигарете поскупљу два пута годишње, у просеку за по 10 динара. Једно поскупљење је почетком године, док је друго половином године.

Односно, за око 1,5 динара по паклици.

На цену цигарета зарачунава се и пропорционалан акциза од 33 одсто, која би требало да остане и наредних година непромењена, а на све то се додаје и ПДВ, па због увећаних намета, произвођачи повећавају цену цигарета по паклици за око 10 динара.

Ово повећање цена је из разлога како би се Србија ускладилила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Усвајањем измена и допуна Закона о акцизама, који је почео да се примењује од 1. јануара 2021. предвиђено је да се увећавају и акцизе на несагоревајући дуван и течности за пуњење е-цигарета, па се од јула очекује и њихово поскупљење.

Цене дуванских производа се, иначе, не увећавају сваког јануара и јула аутоматски, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Подизање цена паклица трајаће све до 2025. године.

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".