- Од тог броја је 82.398 комада оружја. Ту потпада легално, нелегално и оружје које је остало у породичним домаћинствима након смрти власника и 26.485 комада минско-експлозивних средстава - рекла је Отовић Пјановић.

Навела је да је предато и 4.243.139 комада муниције.

- Ми смо као МУП задовољни овим поступком легализације и на самом почетку смо говорили да су бројке указивале да је овај период легализације успешнији него што су то били сви претходни поступци који су спровођени на територији Србије - истакла је Отовић Пјановић.

Рок за грађане Србије да предају нелегално оружје и муницију без последица истекао је 30. јуна у поноћ.

Како је на почетку ове акције навео председник Александар Вучић, Министарству правде се налаже измена Кривичног законика у циљу пооштравања казни за недозвољену производњу, поседовање, набављање, вршење размене и држање оружја за које може да се добије дозвола - онај ко неовлашћено то ради, може да се казни казном затвора од једне до осам година (до сада је било до пет). За оно оружје за које не може да се добије дозвола, као што је на пример "калашњиков", казна ће бити од две до 12 година (до сада је било осам), за оне који држе, носе, набављају оружје јаке разорне моћи (бомба, граната) казна ће бити од пет до 15 година (до сада је било две). Онај ко неовлашћено носи оружје а нема дозволу за њега може добити до 15 година (до сада 12), а ако постоји дозвола за оружје, а неовлашћено га носи, биће кажњен од једне до осам година (до сада од шест месеци до пет година).

БОНУС ВИДЕО:

„ПРЕДАЈ ОРУЖЈЕ“ - МУП објавио видео и позвао грађане да се одазову акцији

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".