Такође, швајцарски државни универзитет послао је Анђели понуду да је у потпуности стипендира и да јој плати комплетну специјализацију под назнаком "натпросечног студента". 

- Ја сам сањала о овоме. Верујте. А тајна је у упорности, вољи и наравно интелигенцији. Увек и уз Божју помоћ - рекла је Анђела за београдске медије.

Анђела је рођена у Врњачкој Бањи. Због тешке економске ситуације тих година, њена породица је напустила Србију и отишла у Француску у потрагу за бољим животом. Управо због тога Анђела жели да буде успешна и да оправда поверење својих родитеља који су је свих ових година бодрили и подржавали.

- Моји родитељи су имали врло тежак живот у Србији и избегли су са Косова, тачније из Пећи. Након нашег доласка у Француску, донела сам одлуку да ћу једног дана успети и уписати медицину како бих могла да помогнем људима и да дам свој максимум у напретку медицине.

Још у средњој школи, Анђела је знала да ће студирати медицину, али је постојао страх да ли ће је уписати јер је било пуно заинтересованих будућих студената.

Фото: Фејсбук принтскрин/Andjela Lazarevic

 

- Нисам била сигурна да ће ме примити на медицину коју сам жарко желела, јер је било 3.500 кандидата, а примају 900. Зато сам полагала пријемни и за физику и хемију, јер и то волим. Када су ме примили на сва три, решила сам да пробам да сва три и завршим.

А када је већ на првој години студирања декан Медицинског факултета видео њене резултате, понудио јој је да одмах упише другу годину.

- То сам прихватила, а исто сам тражила и на друга два факултета. Тако да сам ја сада у мају завршила уместо једне шест година.

Анђела је добила понуду од Француске и Швајцарске за специјализацију у трајању од шест година. Одабрала је Швајцарску јер су, како истиче, њихови услови бољи.

- После специјализације радићу у Лозани. Тренутно ми је највећа жеља да постанем кардио-васкуларни хирург, а наравно и да напредујем у научном програму физике и хемије око истраживања болести срца. Највећа жеља ми се тренутно остварује! А онда, наравно, да будем успешна као и до сада.

Фото: Фејсбук принтскрин/Andjela Lazarevic

 

Њен дан је углавном изгледао овако – преко дана факултет, увече и ноћу – књига.

- Када се вратим са факултета, обавим обавезе које имам ту, одморим се, једем, некада прошетам, а када падне вече, могу да се концентришем и крећем да учим. Остајала сам често и целу ноћ, па учим до седам ујутру и онда се само спремим и идем право на факултет. На овај начин сам и успела да прву годину на сва три факултета очистим за четири месеца од почетка факултета. 

Иако тренутно живи у иностранству, за Анђелу је Србија домовина. Она и њена породица долазе у Врњачку Бању сваке године, а како каже, никад се не зна, можда се некада врати и заувек.

Видела је на друштвеним мрежама да је многим младима инспирација и због тога јој је веома драго.

- Драго ми је и што сам инспирисала друге младе, посебно оне који сумњају у себе, јер желим да знају да све што желиш, ако се довољно потрудиш, можеш да оствариш.

Признаје да су породица и пријатељи јако поносни на њу, те да је истина да је понеки зову „геније“.

- Сви су пресрећни, сви ме зову да ми честитају, телефон ми нон-стоп звони, а моја млађа сестра ме већ данима зове ‘геније’. Леп је осећај и драго ми је да је толики број људи једнако срећан и радује се мом успеху - истиче ова млада генијалка.

БОНУС ВИДЕО:

ОКРШАЈИ НА ЈЕЛИСЕЈСКИМ ПОЉИМА: Десетине ухапшених у сукобима полиције и демонстраната у Паризу

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".