„Преко трња до звезда“ латинска је пословица која може да опише живот породице Лазаревић. Прошли су много тога у животу да би се данас Француска „поклонила“ Анђели одајући јој велико признање.

Њени резултати показују да је прави геније а њени професори говоре да Француска не памти оваквог студента. Породица Лазаревић живи у Мецу, на истоку Француске а ово је њихова прича.

Драгана и Богдан су из Пећи са Косова и Метохије. После повлачења српске војске и полиције у јуну 1999. године, они су напустили Косово и Метохију. Оставили су свој дом и кренули у непознато. Пут их је одвео у Врњачку Бању где су се доселили. После неколико година добили су ћерку Анђелу. Међутим, тешка економска ситуација тих година у Србији, Лазаревићеве је натерала да се још једном селе, објавио је сајт Сви Срби у Паризу, који окупља наше људе који тамо живе и раде.

Одлучили су да пробају „преко“ и 2010. године долазе у град Мец, на истоку Француске, где покушавају да се снађу. У почетку Лазаревићима је било веома тешко. Без познавања језика и без боравишне дозволе, Богдан, као глава породице, налазио је ситне послове како би прехранио породицу. Ова вредна и поштена породица регулисала је свој статус у Француској 2017. године а Анђела је у међувремену добила сестру Миу и брата Милоша.

Фото: Фејсбук принтскрин/Andjela Lazarevic

 

Већ од почетка школовања у Француској Анђела је показивала велико знање и уз марљив рад постизала је фантастичне резултате. Добијала је разне похвале и признања током свог основног школовања а онда је дошао тренутак да упише факултет и да одлучи које ће занимње одабрати. Избор је пао на студије медицине.

Анђела је у претходној години постигла такве резултате на факултету да јој се клања цела Француска. Наиме, за само једну годину, дала је по две године и то на два факултета. На Медицинском факултету и на факултету физике и хемије са максималним оценама. Њени професори на оба факултета не штеде речи хвале. Говоре да одавно нису видели тако неког генијалца.

Анђела је на факултету у Нансију од 1.470 студената изабрана за најбољег студента а након тога јој је исто признање добила и на националном нивоу у својој бранши. А знајући да Французи не препуштају ништа случају, понудили су јој већ од 2024. године специјализацију као натпросечном студенту.

Међутим добар глас, далеко се чује па је и Швајцарска послала понуду да стипендира у потпуности Анђелу и плати јој комплетну специјализацију такође под назнаком „натпросечног студента“. И заиста, Анђела је натпросечни студент.

Анђела је од скора добила француско држављанство али не заборавља одакле потиче и долази. Она је рекла да јој „српски дух свакодневно помаже да буде првенствено бољи човек и да на најбољи начин представља наш народ“.

До септембра Анђела нема никаквих обавеза на факултету а онда креће у нову школску годину надајући се још бољим резултатима. Она је послала поруку свим нашим младим људима који живе ван Србије:

- Искрено, ја сам јако везана за Србију и желим да поручим нашим младим генерацијама које живе овде да се само боре и да на све начине покажу нашу интелигенцију. Не сме и не може ниједна препрека да заустави успех наше деце која су јако интелигентна и борбена за живот где год се налазе.

(Сви Срби у Паризу)

БОНУС ВИДЕО:

ВЕСЕЛО НА УЛИЦАМА ПАРИЗА: Обележава се Дан музике широм града

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".