Будите истрајни

Неко је написао да је напустио средњу школу и са 26 година зарадио свој први милион. Каже да је прво написао 100 идеја за зарађивање новца, а затим је изабрао 10 најбољих и на њих се усредсредио.

- Моји критеријуми су били: идеје за које верујем да могу да зараде више од милион долара годишње, идеје које могу да изведем самостално или да научим вештине потребне за то, идеје које не захтевају новац, идеје које се могу да реализујем у слободно време (радио сам по дану већину времена) - открио је.

Од 10 идеја, осам их је испуњавало наведене критеријуме, а две нису успеле. Затим је написао још 100 идеја и одабрао 10. Биле су боље од првих 10, али ни оне нису успеле.

Фото: Профимедиа

 

- На крају сам започео око 80 пројеката док нисам пронашао један који сам успио да изведем. Бројио сам једном, мислим да су 83 идеје пропале. Истрајност је кључна. Можда је чак једина особина која је заправо обвезна - закључио је.

Отворите штедни рачун

Неко је написао да би било паметно отворити штедни рачун и месечно на њега уплаћивати одређен износ, без обзира на то је ли мали.

- Откако сам то учинио, мање трошим. Кад је већ у банци, не дижем га, али ако ми је при руци, одмах га потрошим.

Трошите мање него што зарађујете

- Ако зарађујете, правите се као да не зарађујете. Откако је то постало моја животна филозофија, финансијски сам осигуран у животу. Трошите мање него што зарађујете и записујте све своје недељне и месечне трошкове, то може да буде од велике помоћи - саветовао је један корисник.

Питајте

- Кад год не знате нешто, замолите некога да вам објасни. Није то срамота, а све и да јесте, знање је моћ, а недостатак знања је препрека. На пример, када нисам могао да добијем новац од локалних грантова за стартапе, питао сам типа на Фејсу за којег сам знао да је примио нешто. Био ми је од велике помоћи и упутио ме у све - описала је једна особа.

Научите нешто о послу

Један човек је испричао како је са 16 почео да кречи за једну фирму и након неког времена сматрао је да је стручњак у свом послу, па је покренуо властиту мплерску фирму. Међутим, бизнис му је пропао јер није имао појма како да води посао. Одлучио је да се врати у стару фирму и проучава пословање.

- Уштедео сам 10 хиљада долара за почетак и поновно покренуо свој посао. Данас је моја фирма најпопуларнија за кречење у мом крају. Проширили смо се на друге собосликарске радове, завршну столарију и специјализоване завршне радове. Сада планирамо проширење и на индустрију чишћења.

Фото: Профимедиа

 

- Мој најбољи савет је да научите нешто о послу. Пронађите занимање које волите и у које сте сигурни. Покрените посао у том подручју. Будите финансијски одговорни, али прорачунато ризикујте да бисте расли и не допустите да вас страх од неуспеха спутава - поручио је.

Увид у стварну потражњу

- Никад се нисам сматрао богатим, али купио сам свој први стан пре 30. године, па претпостављам да нисам сиромашан. Мислим да је увид у стварну потражњу нешто што се често занемарује. Људи (посебно млади) покушавају да се обогате на начине на које виде да су се други људи обогатили.  Уче да кодирају како би направили нову апликацију. Покрећу Јутјуб канале да постану инфлуенсери. Богати људи виде потражњу и према њој креирају посао - поручио је један реддитовац.

Немојте се разметати скупим стварима

- Није важно колико новца зарађујете, него колико уштедите. Превише људи почне добро да зарађује и почну да се размећу: отмена одећа, луксузни аутомобили, скупе куће. Сав њихов новац буде протраћен. Најбогатији људи које знам не размећу се скупим стварима - истакла је једна корисница.

Научите уместо да запошљавате

- Једна ствар коју сам открио у свом послу је колико често људи запошљавају друге да раде ствари које би се могле научити уз мало времена и труда. Нпр. плаћање људи да воде друштвене мреже уместо учења о SEO-у и Гугловој пословној анализи како бисте своју фирму учинили видљивијом - један је од савета.

Фото: Управа царина републике Србије/Профимедиа

 

Будите сјајан шеф

- Ако покренете властити посао, најбоља ствар коју можете учинити је да будете изврстан шеф. Не океј шеф, не добар шеф — будите сјајан шеф. Моја породица има малу фирму, радимо на базенима. Мој тата је мој шеф и он је најбољи шеф којег сам икада имао. Он слуша своје запослене и прихвата њихове препоруке о томе како треба завршити посао као еванђеље - рекао је један корисник.

Слушајте оне који зарађују више од вас

- Мој ујак био је прилично богат човек. Његов савет? 'Када је реч о финансијама и зарађивању новца, слушам само оне који имају више од мене.'

БОНУС ВИДЕО: