У наставку прочитајте које су најчешће опасне навике возача и схватићете да и ви имате бар неку од њих.

Вожња једном руком

Уколико ви не радите ово, сигурно знате за оне људе који говоре како је то "шмекерски", привлачно, изгледа кул и тако даље. Међутим, током "жестоке" вожње НЕ можете довољно брзо да реагујете на промене услова у саобраћају! Друга ствар – у случају да се активира ваздушни јастук, вероватно ћете завршити са тешким повредама.

Препоручујемо да положај руку буде распоређен као казаљке на часовнику када је 15 до 3, или 10 до 2. Зависи од самог волана, али никако руке превише ниско јер тад је једнако тешко да се одреагује.

Фото: Профимедиа

 

Возачко седиште

Трудите се да седиште поставите тако да будете довољно удаљени али и довољно близу волану и командама.

Морате да се осећате комфорно, па ако возите ауто након вашег брата или друга, подесите удаљеност седишта и огледала како вама најбоље одговара, немојте журити.

Вожња без одмора

Мислимо да нема потребе да коментаришемо, ово може бити и горе од алкохола. Паркирајте ауто, одморите па наставите. Боље је на одредиште стићи 15 минута касније, али ипак стићи.

Неадекватна обућа

Немојте обувати патике чисто да вам не би "писали казну". Схватите да морате добро да осетите отисак ноге на педалу, и да овакве ствари могу бити погубне.

Фото: Г. Шљивић/Профимедиа

 

Дакле, под неадекватном обућом се сматрају: сандале, јапанке, ципеле са високом потпетицом. Али и све остало у чему се не осећате пријатно.

Уколико вам нога није стабилна на команди, може доћи до клизања ноге са педале или заглављивања ноге, што за последицу има да не укочите на време. Спакујте са собом резервну обућу за излазак ако не можете да се прилагодите да носите исте патике након што паркирате ауто. Наравно, немојте возити ни боси.

Ствари које одвлаче пажњу возачима

То је све индивидуално, али најчешће су то: цигарета, мобилни телефон, шминкање током вожње, љубимац у крилу, а на све то се додаје и омиљена музика или партнер на сувозачевом седишту.

Не, ово се не односи само на почетнике, него на све возаче. Мултитасковање никако не може бити добро јер возач остаје без фокуса, са ризиком да му нека од важних ситуација промакне. А у вожњи, све је важно!

Непрописно паркирање

Непрописно паркирање може бити врло опасно и такође може да буде веома штетно ако пређе у навику. Возачи који улазе у кривину могу да не примете да сте се зауставили 10 метара после скретања.

Још битнија ствар, када зауставите ауто на пешачком прелазу, пешаци ће се трудити да вас заобиђу и безбедно пређу на другу страну коловоза, а том приликом су у опасности од других аутомобила који учествују у саобраћају.

Фото: Профимедиа

 

Растојање

Одржавајте растојање, ако не због вас, онда због оних "паметних", који воле да небезбедно претичу. У том случају ћете му омогућити да се брзо врати у десну траку испред вас и избегне незгоду.

Такође када је реч о семафору, немојте се "набијати" људима уз браник. Зауставите ауто неколико метара иза и дајте простора и времена возачу испред вас да крене (ако је почетник, може се десити да на благој узбрдици крене уназад, па ће моћи на време да одреагује).

Поред свих наведених ствари, постоје још многе друге, као и неке баналне (алкохол, неадекватна опрема, дивљање у зони школе...) које се подразумевају.

Примените ове основне ситнице, и ви сами ћете се осећати сигурније.

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО: