Акција "Предај оружје", која је почела 8. маја, завршава се данас, а до јуче грађани су полицији предали укупно 104.275 комада оружја и минско-експлозивних средстава, рекла је за РТС Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП Србије.

- Од почетка акције предата су 78.302 комада оружја, 4.085.000 комада муниције и 25.914 комада минско-експлозивних средстава, а у те бројке урачунати су легално и нелегално оружје и експлозивне направе, као и оружје које је предато након смрти лица - навела је Отовић Пјановић:

- Већ у првим данима било је јасно да ће резултати премашити досадашње акције. Највише оружја је предато у великим градским центрима, одзив грађана на територији Србије је задовољавајући.

Фото: МУП Србије

 

 

Подсетимо, после две трагедије у Србији у којима је у два дана, 3. и 4. маја, убијено 17 особа, углавном деце и младих, држава је најавила пооштравање мера у области оружја и организовала акцију предаје нелегалног оружја. Почевши од сутра, сви они код којих буде пронађено нелегално оружје сносиће озбиљне санкције, а изменама закона предвиђене су оштрије казне затвора.

Како је на почетку ове акције навео председник Александар Вучић, Министарству правде се налаже измена Кривичног законика у циљу пооштравања казни за недозвољену производњу, поседовање, набављање, вршење размене и држање оружја за које може да се добије дозвола - онај ко неовлашћено то ради, може да се казни казном затвора од једне до осам година (до сада је било до пет). За оно оружје за које не може да се добије дозвола, као што је на пример "калашњиков", казна ће бити од две до 12 година (до сада је било осам), за оне који држе, носе, набављају оружје јаке разорне моћи (бомба, граната) казна ће бити од пет до 15 година (до сада је било две). Онај ко неовлашћено носи оружје а нема дозволу за њега може добити до 15 година (до сада 12), а ако постоји дозвола за оружје, а неовлашћено га носи, биће кажњен од једне до осам година (до сада од шест месеци до пет година).

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: