Ово слатко тиквасто поврће чини радосним многе љубитеље прољећа и љета, а како и не би: здраво је, у 250 грама диње лежи дневна потребна количина витамина А и Ц, слатко је и јако укусно. Ево пар ствари на које требате обратити пажњу када купујете дињу.

Фото: Профимедиа

 

 

За разлику од лубенице на којој прво морате потражити место где је лежала док је зрела, односно дио кремасто жуте боје, дињу прво морате помирисати. Треба да има угодан, сладак мирис. Јак мирис значи да је презрела, што опет значи да је прегњецава унутра. Слаб мирис, једва осетан значи да није довољно зрела, што значи да није довољно слатка.

Зрела диња треба да буде правилног облика, а свако оштећење на њој је лоше. Ако је премекана значи да је презрела. Не смије бити чврста као камен, али треба да буде умјрено чврста. Ако је мекана на крајевима, што можете провјрити палцем, а солидно чврста на свим осталим деловима, онда би то требао бити добар знак, односно знак да има довољно воде.

Фото: Профимедиа

 

 

Светла беж боја, која као да жели постати и жута истовремено, најпожељнија је боја, односно то је боја зреле диње. Још нешто, рецимо да није толики проблем када одаберете незрелу дињу: само је оставите дан-два на нормалној собној температури, по могућности и вани, али онда не тако дуго, и диња ће колико-толико сазријети. Презрелу дињу не можете спасити. Можете је само бацити, преносе Независне.

БОНУС ВИДЕО: