Митровдан важи за једну од највећих слава у Србији и за њега се везује велики број народних обичаја и веровања, а име Димитрије, је од давнина било једно од најпопуларнијих имена код нас.

Име Димитрије је познато као старо, хришћанско мушко име, које је од давнина популарно као име за дечаке у нашој земљи и у земљама региона кроз бројне језичке варијације.

Ово име је уједно и име хришћанског мученика Светог Димитрија Солунског Мироточивог за кога се верује да је живио у Солуну почетком 4. века. 

Митровдан, а у грчкој митологији, Деметра је богиња жита и плодности, богиња младих и зелене земље, чуварка брака и светог закона.

Претпоставља се да је име Димитрије, пореклом из старо-грчког језика, а од личног мушког имена "Димитриос" или "Деметриос", па је од речи "деметриос" која је у буквалном преводу значи оно што је подарила земља, односно земљин род, пород земаљски.

Фото: Магазин Новости

 

 

Значење имена Димитрије је у пренесеном смислу – "онај који је рођен да влада", односно "особа коју је подарила земља", "онај који је дар", "онај који хода земљом", "онај коме је мајка земља", "земљорадник".

Од овог имена су на нашем поднебљу изведена имена као што су Гмитра, Димитар, Димитриј, Димитрија, Димшо, Дмитар, Дмитра, Мита, Митар, Митко и Митра.

Занимљива је историјска чињеница да је "Лажни Димитрије" (Димитрије Самозванац), односно принц Димитрије био познати руски цар и син Ивана Васиљевича Грозног, а када је он преминуо појавио се поменути Лажни Димитрије који се претварао да је преминули принц Русије, па је због тога касније послат у затвор у Пољској.

(Блиц Жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".